Podiumul este aproape!

356

Energia a măturat cu Steaua chiar la București, iar trupa lui Antonis Constantinides adulmecă deja medaliile de bronz ale competiției interne după ce deja le-au pus la gât pe cele oferite de EuroChallenge.

Mulți se întrebau cum va reacționa echipa gorjeană fără pivotul Andreas Glyniadakis, suspendat pentru două etape după ce s-a luat la harță cu Zigeranovic la meciul al treilea al semifinalei cu Asesoft, iar răspunsul dat de echipă a fost unul fantastic. Energia a compensat lipsa grecului cu un joc perfect de echipă reliefat și de modul cum rotația de bază a punctat, trei jucători având câte 19 puncte, iar toți cei șase jucători care au bifat mai mult de 20 de minute au înscris peste zece puncte în meciul cu Steaua. Debutul nu a fost deloc ușor, ba chiar i-a creat emoții serioase lui Constantinides, care l-a văzut după doar trei minute de joc pe Milosevic cu trei greșeli personale, fapt care l-a oprit să mai joace până în partea a doua a meciului. Kremen, revenit și el pe foaia oficială de joc a Energiei după trei luni de absență, a ajuns și el repede la trei greșeli personale, iar Lamonte Mack a acumulat două faulturi, moment în care Energia era în pericol să-și piardă prematur toți oamenii mari din rotația de bază. Constantinides a prevăzut pericolul și l-a trimis pe teren și pe Cătălin Vlaicu, jucătorul român bifând zece minute pe teren, o performanță notabilă într-un sezon în care extrem de rar a evoluat pe parchet în tricoul gorjenilor.

Echilibru în primele 20 de minute
Gazdele au fost primele care au marcat, Nicoară deblocând tabela, dar Energia a preluat avantajul după un three-point-play lui Troupe, care a dus scorul la 4-7. Tot cu un three-point-play a reușit să-și readucă echipa în avantaj Amis, scorul devenind 13-11 pentru gazde. Echilibrul a continuat să se mențină, iar tabela a fost în ultimele cinci minute ale sfertului de debut când de partea Stelei, când de cea a elevilor lui Constantinides. Energia a reușit să termine primele zece minute de joc cu un avantaj minim, scor 27-28, după ce Mack a înscris de la mare distanță. Steaua a început mai bine sfertul secund și a reușit să conducă cu 34-31, dar Energia a replicat cu un parțial de 10-0 având pentru prima dată un avantaj demn de luat în calcul, 34-41 în minutul 14. Steaua nu a cedat și a reușit să egaleze, scor 45-45 cu două minute și jumătate înaintea pauzei. A urmat un alt moment în care tabela a indicat un scor de egalitate, la 47-47, dar Mack a fost din nou cel care a înscris ultimul înaintea sirenei, iar la pauza mare oaspeții intrau cu un avantaj de o posesie la cabine, scor 47-49, după ce au câștigat primele două sferturi, însă cu un avantaj minim de fiecare dată.

Dezlănțuiți în sfertul trei
Energia a simțit că poate face primul pas spre medalii și a forțat în debutul sfertului trei. Nu s-a oprit până nu a făcut ca diferența să ajungă la zece puncte, scor 47-57 după două minute și jumătate scurse din sfertul trei. Steaua a replicat cu patru puncte de la Barac și Ikonic, dar asta doar i-a enervat pe jucătorii Energiei, care au pus un run de 9-0 lângă avantajul pe care deja îl aveau, iar tabela arăta un ecart de 17 puncte între cele două echipe, scor 51-68 cu patru minute înaintea sfertului decisiv. Mirosind deja victoria ce avea să vină, Energia a apăsat pe accelerație și a trecut și de bariera celor 20 de puncte față de adversară terminând sfertul al treilea cu un avantaj imens, scor 58-79. În sfertul patru s-a ajuns chiar și la o diferență de 25 de puncte, scor 70-95, dar Constantinides a intervenit și a oprit măcelul. Ultimele trei minute au fost dedicate rezervelor, Minea, Omer sau Bratoloveanu având și ei parte de bucuria de a juca într-o finală, fie ea și cea mică. Energia, în această formulă inedită, nu a mai reușit să puncteze, Steaua a înscris ultimele cinci puncte ale meciului, dar nimic nu mai putea schimba soarta meciului, Energia conducând cu 1-0 în finala mică a campionatului, acum așteptând meciul doi cu speranța de a intra în vacanță mai repede și de a pune mâna pe un nou set de medalii.

Duminică pot urca pe podium
Târgu-Jiul va găzdui pentru ultima dată un meci al acestei echipe fantastice a Energiei, meciul doi, în cazul în care va fi câștigat de elevii lui Constantinides, putând fi și cel care va pune punct sezonului pentru cele două echipe. După succesul zdrobitor de la București, Energia pleacă acum cu prima șansă și toată lumea, de la conducere la jucători, dorește ca vacanța să vină măcar cu câteva zile mai devreme după un sezon extrem de încărcat, obositor, dar în același timp unul de vis pentru gorjeni.
Glyniadakis va lipsi din nou de pe teren, suspendarea de două etape primită fiind neatacabilă, dar Energia a demonstrat că se descurcă și fără pivotul grec, așa că un nou succes al gorjenilor nu ar mira pe nimeni.
Meciul doi al finalei mici dintre Energia și Steaua este programat a se disputa la Târgu-Jiu, duminică, cu începere de la ora 18:00 și nu va fi transmis la TV, Digi Sport având în programul acelei zile Finala Euroligii masculine. Sala Sporturilor din Târgu-Jiu va fi cu siguranță arhiplină la acest joc, unul care ar putea fi cel de adio pentru mulți dintre cei care anul acesta au scris istorie pentru clubul din orașul lui Brâncuși.

Steaua CSM București – Energia Târgu Jiu 75-95 (27-28, 20-21, 11-30, 17-16)
Sala „Mihai Viteazul”, București
Steaua: M. Paul (10), Drăgușin (5), Barac (13), Dodoc (4), Amis (15), Nicoară (14), Watson, Drca (5), Perry (3), Ikonic (6). Antrenor: Niksa Bavcevic.
Energia: Watson (11), Troupe (19), Darby (19), Kremen (3), Milosevic (19), Bratoloveanu, Minea, Vlaicu, Karpelesz (13), Omer, Aktaș, Mack (11). Antrenor: Antonis Constantinides.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here