Plouă dar afluenţii Jiului sunt “pe sec”

138

Vara foarte secetoasă a afectat râuri mici şi pâraie din bazinele hidrografice din judeţul Gorj. Pe Jiu şi pe afluenţii acestora s-a menţinut astfel, şi după ploile din ultimele zile, fenomenul de “sec”, acesta datorându-se lipsei precipitaţilor din vara secetoasă care numai ce s-a încheiat. Astfel, acum, nici măcar în urma fenomenelor meteorologice nivelul acestor afluenţi nu şi-a revenit la normal.

Conform unei situaţii transmise de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor situaţia hidrologică actuală pe râuri şi Dunăre, la data de 12 octombrie 2012, nu prezintă mari modificări faţă de perioada de vară. Astfel, se înregistrează încă fenomenul de ”sec” pe multe râuri mici şi pâraie din bazinele hidrografice: Someş, Crişuri, Mureş, Moraviţa, Amaradia, Oltul inferior (Pesceana, Cungrea Mică, Teslui, Mamu, Beica), pe unii afluenţi din bazinul Siretului (Ozana, Cracău, Agapia, Şuşiţa) şi pe unii afluenţi ai Bârladului şi Jijiei.

Debite mai mici pe Gilort, Coşuştea, Amaradia
Debitele se situează la valori cuprinse între 20-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 20% din normalele lunare) şi pe unii afluenţi ai Jiului, adică pe Gilort, Coşuştea, Amaradia. Pe Amaradia, la Albeşti nivelurile au fost staţionare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here