Ploile afectează încasările proprietarilor de piscine

328

În acest an, vara a fost deosebit de capricioasă, fapt ce s-a reflectat şi în încasările proprietarilor de bazine de înot. În zilele însorite, numărul persoanelor dornice de relaxare la piscină este destul de mare. Cu toate acestea, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au început monitorizarea bazinelor de înot încă de la debutul sezonului estival. Din fericire, nu au fost depistate nereguli.

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, la nivelul judeţului nostru, sunt  autorizate din punct de vedere sanitar  18 bazine de înot (ştranduri, piscine) de folosinţă publică. Acestea se găsesc în localităţi precum: Târgu-Jiu (5) – localizate în Parcul Central (2), strada Crângului, strada Dumbrava, Baza sportivă;  Turcineşti (1); Drăguţeşti(1);  Rovinari (1); Motru (1); Ţicleni(2); Arcani(1);   Turceni –Murgeşti (1); Târgu Cărbuneşti (1); Bârseşti(1); Bumbeşti Jiu-Vişina (1); Săcelu-2 –bazine termale, piscină. Mulţi dintre proprietarii acestora se plâng de încasările slabe pe care le-au avut în acest an; ei se aşteptau la această situaţie, cu atât mai mult cu cât în această vară am avut parte mai mult de zile ploioase decât de soare.

În ciuda ploilor, DSP continuă monitorizarea
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj confirmă faptul că până în prezent nu au fost depistate nereguli la ştranduri, însă subliniază că acţiunile de control vor continua pe tot parcursul verii.  Prin Serviciul de supraveghere a stării de sănătate – birou igiena mediului  şi Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Gorj se  monitorizează, în sezonul estival, calitatea apei din bazinele de înot. Ca urmare, se verifică: respectarea normelor igienico-sanitare de funcţionare conform OMS 119/2014 şi se recoltează probe de  apă; se verifică dacă unitatea este autorizată sanitar; verificarea  execuţiei  bazinelor de înot conform normelor igienico-sanitare; ambianţa termică, ventilaţia naturală şi artificială şi iluminatul, bazinele acoperite vor fi asigurate în aşa fel încât să se evite îmbolnăvirea şi accidentările celor care le folosesc.
De asemenea, sunt verificaţi parametrii determinaţi din apa bazinului de înot în cadrul controalelor analitice prin analize de laborator microbiologice şi fizico-chimice şi anume: a) limpezime b) concentraţia clorului rezidual liber în bazinele de înot/piscine acoperite trebuie să fie între 0,5 şi 1 mg/l, iar în bazinele/piscinele descoperite între 0,5 mg/l şi 1,5 mg/l;  c) pH între 7,2 şi 8,2; d) indicatori microbiologici: număr total de colonii ce se dezvoltă la 37 grade Celsius, bacterii coliforme, Escherichia coli, enterococi, Pseudomonas aeruginosa; verificarea  documentelor de autocontrol.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here