Ploaie de meteoriţi pe cerul oraşului

439

ploaie de meteoritiNopţile de 27, 28 şi 29 iulie vor fi colorate de o ploaie de meteoriţi cu o frecvenţă de până la 20 pe oră. Pasionaţii de astronomie cât şi curioşii care doresc să vizioneze acest eveniment cosmic sunt sfătuiţi să găsească o locaţie fără poluare luminoasă (de preferat undeva în afara oraşului), să-şi împacheteze în rucsac ceai cald, o pătură şi să aştepte orele după miezul nopţii.

Spectacolul va fi unul pe măsură!

Un spectacol celest

Ploaia de meteoriţi “Delta Aquaridele Sudice” este vizibilă de la mijlocul lunii iulie până la mijlocul lunii august, aceasta culminând în zilele de 28 şi 29 ale lunii în curs. Pentru a vedea acest spectacol celest în toată splendoarea lui, orientaţi-vă înspre est la orizont, preferabil după miezul nopţii. Pentru cunoscători, radiantul se află undeva în constelaţia Vărsător. Aceste evenimente au loc în fiecare an în aceeaşi perioadă şi sunt rezultatul particulelor de praf lăsate în urmă de cometele care străbat sistemul nostru solar în orbite de la cele mai excentrice până la cele mai regulate. Aceste particule de praf interacţioneză cu atmosfera pământului, iar particulele ionizate din straturile superioare incinerează aceste grăunţe de praf înainte de a atinge solul terestru. În cazul de faţă “vinovate” pentru acest show sunt cometele Marsden şi Kracht Sungrazing.

Origine

“Delta Aquaridele Sudice” se numesc astfel de la constelaţia Aquarius (n.r. Vărsător) de unde aceşti micrometeoriţi par să “vină” din perspectiva privitorului de la sol. Se mai numeşte şi ploaia de meteoriţi sudică deoarece este vizibilă şi în emisfera sudică. Intensitatea luminoasă a evenimentului celest este suficient de puternică pentru a putea fi urmărit şi din locaţii urbane dar pentru o experienţă completă se recomandă zonele cu poluare luminoasă scăzută sau inexistentă.

Silviu Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.