Unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Gorj ai ultimilor ani, Mihai Țopescu, ar trebui să aibă un muzeu în centrul orașului chiar din timpul vieții sale. Aceasta este pledoaria pe care a făcut-o, sâmbătă, la Târgu Jiu profesorul universitar Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, după ce a vizitat atelierul pe care Țopescu îl are în oraș. Dumitrescu a venit la Târgu Jiu pentru a participa la vernisarea expoziției „Desenul post Brâncuși” organizată în mare parte de Mihai Țopescu și la care expun pe parcursul acestei luni zeci de artiști din toată țara. Mircia Dumitrescu a ținut să precizeze că în Târgu-Jiu e nevoie nu doar de un muzeu al lui Brâncuși, ci și de unul al lui Țopescu, un artist apreciat mult mai mult peste hotare decât pe propriile meleaguri.
„Am avut o revelație fantastică văzând lucrările domnului Țopescu în atelierul său. Ar fi bine să aveți grijă de domnia sa și ar fi foarte bine să aveți un Muzeu Țopescu aici la Târgu Jiu pentru că e un om viu și e bine să își facă muzeul așa cum a dorit și Brâncuși să aibă atelierul lui. Ar fi bine făcut nu în atelierul lui, ci undeva în centru, că nu ar strica deloc când are atâta reputație internațională. Am rămas uimit când am văzut atelierul. Știam lucrările lui, dar le știam separate. Când vezi acum ce are zic că Târgu-Jiul ar putea să se mândrească cu calitatea acestui artist. Am avut mulți colegi care nu mai există, iar lucrările lor se distrug. Trebuie să avem case memoriale, nu e o rușine. Când a apărut Coloana Infinitului avea o denumire peiorativă, dar acum oamenii s-au obișnuit cu ea și sper să se obișnuiască și cu muzeele artiștilor din oraș pentru că merită și e emoționant ce fac, mai ales că sunt mai recunoscuți în străinătate decât la București sau Târgu-Jiu”, a precizat academicianul Dumitrescu.
Mihai Țopescu nu a comentat solicitarea respectivă, mai ales că era destul de supărat la vernisajul expoziție pentru că a muncit foarte mult ca să pună totul la punct, iar din partea autorităților județene și locale cu prezența a fost onorat doar de viceprimarul Adrian Tudor. Inițial, acesta nici nu a dorit să ia cuvântul, dar, până la urmă a cedat insistențelor și a ținut să îi mulțumească președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, pentru sprijinul acordat organizării acestei expoziții, asta chiar dacă cel în cauză era absent. „Am depins de oficialități cu bani, cu acte, cu documente, colegii s-au implicat, unii au avut timp, unii nu. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean, domnului Cosmin Popescu, și domnului profesor Mircia Dumitrescu pentru că a avut bucuria de a ne ajuta pe noi și a acceptat să își piardă din timpul domniei sale pentru a juriza aproape 200 de imagini, ceea ce este fantastic de mult”, a declarat artistul.
Viceprimarul Adrian Tudor a precizat, în schimb, că, în toamnă autoritățile locale vor susține Uniunea Artiștilor Plastici pentru a organiza la Târgu-Jiu Gala Națională. „Dacă am face un experiment acum și am ieși în stradă ne-am întâlni cu oameni care spun că nu se întâmplă nimic în Târgu-Jiul ăsta pentru cultură. Dar nu-i văd niciodată la un vernisaj sau la galeriile de artă. Nu sunt nici măcar în tribuna stadionului, sunt undeva în spatele tribunei și ne spun că orașul nu trăiește cultural.
Aseară am finalizat discuțiile pentru un proiect care din nou cred că va face cinste orașului lui Brâncuși. E vorba despre organizarea Galei Naționale a UAP pe 27 octombrie aici acasă la Brâncuși”, a menționat viceprimarul Adrian Tudor la vernisarea expoziției ce poate fi vizitată la Muzeul Județean pe tot parcursul acestei luni.
Gelu Ionescu