Pledoarie pentru fructele pădurii

393

Peisajul ce-l poate oferi ochiului o excursie prin spaţiul subcarpatic gorjean în aceste zile este de neuitat. Iar dacă cel ce se hotărăşte să întreprindă o tură pe drumurile de sub munte,  fie  pe sub poala  Parângului ori Vâlcanului şi are noroc de vreme clară poate vedea măreţia culmilor  montane înşiruite pe linia orizontului  la fel  ca într-un  atlas  şcolar.

2Ce m-a întristat şi parcă am mai spus-o a fost bogăţia de fructe ale pădurii ce stau neculese, veritabile izvoare de sănătate nu numai pentru copii dar şi pentru cei mari. Puzderie  de măceşe, păducel, coarne ori porumbe rămase neculese şi  în loc să ne ofere  vitaminele necesare acestei perioade  se degradează devenind până la urmă hrană  păsărilor cerului. Odată cu apariţia  şi în cel mai modest magazin sătesc a omniprezentelor „sucuri naturale” de fapt aşa cum am mai spus-o veritabile combinaţii chimice fără nici o proprietate a fructelor ce sunt prezente  probabil numai pe etichetă şi unde în opinia unora singurul element natural din combinaţia asta este apa, fructele de pădure au căzut  în uitare.
3În anul ce abia s-a scurs, am avut ocazia să merg  la mai multe cabane  turistice de „peste munte”. Pe lângă siropurile, dulceţurile şi gemurile  făcute din fructele pădurii şi păstrate în cămări la loc de cinste în fiecare  cabană  erau rachiurile de casă, afinata, zmeurata şi nu mai puţin cunoscuta palincă să nu mai punem la socoteală vinul de măceşe un veritabil antioxidant  care băut cu măsură are efecte benefice asupra organismului uman.
Modestele mele impresii se vor o pledoarie pentru aportul benefic al consumului de fructe de pădure  la orice vârstă. Şi pot să spun ca există fructe de pădure din abundenţă prin locurile noastre. trebuie doar să le culegem şi să le folosim. Pentru că efectele benefice ale acestor veritabile oaze de vitamine şi antioxidanţi  sunt binecunoscute. Îmi spunea cineva de  un accesoriu folosit în IT numit bluetooth că în traducere s-ar numi dinte albastru şi ce este mai interesant  că denumirea ar veni de la un cunoscut  conducător  al vikingilor care pentru faptul că toată ziua mânca afine  dinţii lui erau veşnic coloraţi în albastru-violet. Şi astăzi apetenţa popoarelor scandinave pentru consumul fructelor de pădure este binecunoscută. La fel  sănătatea şi speranţa de viaţă a lor spun specialiştii nutriţionişti ar fi în directă legătură cu consumul acestor adevărate comori ale pădurii prea puţin folosite la noi  de când invazia „sucurilor şi nectarelor naturale” a pus stăpânire parcă pe noi toţi.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here