Plățile compensatorii ies din calcul la CEO, dacă Guvernul acordă venit de completare pentru disponibilizați!

7824

Angajații Complexului Energetic Oltenia află abia acum că plățile compensatorii nu se vor acorda în cazul în care Guvernul vine cu pachetul de măsuri promis printr-o ordonanță de urgență.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a asigurat pe mineri şi pe energeticieni că ordonanța de urgenţă care prevede un venit de completare va fi dată înainte de disponibilizările de la 1 iulie. Cei care urmează să fie concediați din CE Oltenia vor beneficia de venit de completare timp de doi ani.

,,Vina este a Guvernului”
Administraţia companiei şi liderii de sindicat au semnat un act adiţional la CCM în care s-au prevăzut până la 11 salarii compensatorii pentru disponibilizaţi. Acest act s-a încheiat, de fapt, în două variante: „Varianta A – plăţi compensatorii dacă statul nu va veni în sprijinul disponibilizaților; varianta B este fără plăţi compensatorii dacă Guvernul va activa ordonanța privind acordarea venitului de completare”, a spus liderul sindical Manu Tomescu. Problema a generat tensiuni în rândul angajaţilor CEO, speriaţi că, în cazul în care li se vor desființa posturile şi vor fi disponibilizați, nu vor fi sprijiniți de companie. Manu Tomescu a explicat cum a fost semnat Actul Adiţional nr. 4, în luna martie, cu cele două variante, şi spune că nemulţumirea angajaţilor este firească pentru că nici până acum oamenii nu ştiu dacă se pot baza pe vreun sprijin în situaţia în care vor fi concediaţi: „O parte dintre salariaţi sunt de părere că banii alocaţi din bugetul companiei să rămână oamenilor ce vor fi disponibilizați, iar altă parte consideră că este incorect ca aceste plăți compensatorii să fie suportate din fondul de salarii al CEO, adică din banii tuturor angajaţilor, dacă şi statul vine cu venitul de completare. Părerile sunt împărţite, după cum vedeţi. Eu, dacă ar fi să găsesc o vină cuiva, pentru această situaţie, aş spune că este a Guvernului. Planul de restructurare a fost făcut în iunie anul trecut. Imediat, de a doua zi, Guvernul ar fi trebui să vină cu pachetul de măsuri sociale, astfel încât oamenii să ştie ce-i aşteaptă. Ce vedem acum? Că, nici până în momentul de faţă, deci la un an de la planul de restructurare, ordonanța care prevede venitul de completare nu a fost dată. Oamenii ce să mai înţeleagă? Aşa cum am spus, Actul Adiţional nr. 4 a fost încheiat cu două variante. Rămâne de văzut ce bani vor primi angajații, la plecarea din companie”, a mai spus Manu Tomescu.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here