Plăţile către asistenţii persoanelor cu handicap, întârziate

155

persoana cu handicapDirecţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu nu a efectuat în această lună plăţile pe august, către însoţitorii şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap din municipiu.

DPPS trebuie să facă lunar plăţile pe luna trecută către sutele de însoţitori şi asistenţi personali ai persoanelor cu handicap din municipiul Târgu-Jiu. Din păcate situaţia cu plăţile pe luna august nu este una tocmai bună. “Nu am avut bani să le plătim luna august, dar sperăm ca în octombrie, când vom face plăţile pe septembrie să le dăm şi pe cele pe august. Astfel de întârzieri au mai fost şi probabil vor mai fi dar avem nevoie de înţelegere din partea oamenilor”, a declarat Teodora Ciobanu, şefa DPPS Târgu-Jiu.

dpps tg jiu facuta de mine 3Cei care n-au intrat în posesia banilor sunt 205 persoane cu carte de muncă înregistrate ca şi asistenţi personali şi 315 care beneficiază de indemnizaţie de însoţitor al persoanelor cu handicap. Fiecare dintre aceştia trebuie să ia 461 de lei lunar. Posturile totale aprobate pentru aceste două categorii de persoane de către Consiliul Local Târgu-Jiu este de 550 de locuri, în prezent, la nivelul municipiului existând 520 de asistenţi şi însoţitori.

Fondurile, cerute la DGFP Gorj

Banii pentru plata însoţitorilor şi asistenţilor persoanelor cu handicap se fac lunar din cotele defalcate din TVA care vin de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj către DPPS Târgu-Jiu. „Suma care trebuia plătită pe luna august celor cinci sute douăzeci de asistenţi şi însoţitori este de trei sute de mii de lei. Sperăm totuşi să fie doar o întârziere şi banii să ajungă la oameni deoarece deja mulţi au întrebat telefonic de sumele ce le reveneau. Am înţeles că Primăria deja intervine pe lângă cei de la Finanţe pentru ca aceştia din urmă să facă plăţile”, a adăugat o angajată a Biroului de Resurse Umane din cadrul DPPS Târgu-Jiu.

Celei mai mari părţi dintre însoţitori şi asistenţi personali ai persoanelor cu dizabilităţi li se virează banii pe carduri, iar altora, care sunt mai în vârstă, li se trimit la domiciliu prin Poşta Română.

Pentru toate lunile acestui an, Primăria Târgu-Jiu a primit de la bugetul de stat suma de 2.938.000 lei, aproape jumătate din valoarea necesară de 5.568.000 lei, pentru plata lunară a acestor drepturi către asistenţii personali şi însoţitori. „Dinamica este una continuă deoarece numărul acestora diferă de la lună la lună în funcţie de controlul anual pe care trebuie să-l efectueze persoana bolnavă. Dacă, în prezent, un cetăţean este încadrat cu gradul I de handicap, şi la controlul de 12 luni, medicul îl reduce la gradul II, persoana în cauză iese de pe tabelele noastre”, a mai explicat şefa DPPS Târgu-Jiu.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here