Plata indemnizaţiilor asistenţilor personali, la zi

155

teodora ciobanu facuta de mineConducerea Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu a făcut ieri plata pe carduri către toţi asistenţii personali şi beneficiarii de indemnizaţii de însoţitor de pe raza municipiului.

„Am făcut plăţile pentru luna februarie, aşa că oamenii ar trebui să-şi primească banii azi sau mâine, depinde şi de banca unde îşi au cardurile”, a declarat Teodora Ciobanu, directoarea DPPS Târgu-Jiu. Totodată, în urmă cu trei săptămâni, aceşti beneficiari şi-au primit drepturile şi pe luna ianuarie. „Când s-au înregistrat întârzieri, cetăţenii au venit la noi sau ne-au sunat ca să ne întrebe cum stă situaţia”, a completat Ciobanu.

Astfel, conform declaraţiilor acesteia, ieri s-a făcut plata către 205 asistenţi personali şi s-au acordat indemnizaţii de însoţitor pentru 315 târgujieni. Suma totală virată către aceştia a fost de 350.506 lei.
Numărul beneficiarilor, schimbat lunar
Posturile totale aprobate pentru aceste două categorii de persoane de către Consiliul Local Târgu-Jiu este de 550 de locuri, în prezent, la nivelul municipiului existând 517 asistenţi şi însoţitori. „Dinamica este una continuă deoarece numărul acestora diferă de la lună la lună în funcţie de controlul anual pe care trebuie să-l efectueze persoana bolnavă. Dacă, în prezent, un cetăţean este încadrat cu gradul I de handicap, şi la controlul de 12 luni, medicul îl reduce la gradul II, persoana în cauză iese de pe tabelele noastre”, a explicat şefa DPPS Târgu-Jiu.
Diferenţa dintre asistenţii personali şi cei care primesc indemnizaţia de însoţitor, este că cei din urmă beneficiază lunar de suma de 534 de lei, iar asistentul, pe lângă venitul lunar ce îi revine, are şi carte de muncă şi îi sunt plătite şi indemnizaţiile. Pentru toate lunile acestui an, Primăria Târgu-Jiu a primit de la bugetul de stat suma de 2.938.000 lei, aproape jumătate din valoarea necesară de 5.568.000 lei, pentru plata lunară a acestor drepturi către asistenţii personali şi însoţitori.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here