Plata certificatelor de carbon falimentează societăţile statului

1201

Producătorul de energie termică Electrocentrale Constanța, controlat integral de Ministerul Energiei și care asigură agentul termic cu care este alimentat sistemul centralizat de încălzire al municipiului de la malul mării, a depus ,,documente preliminare” pentru a primi ajutor de stat de salvare, în condițiile în care are nevoie de peste 32 milioane lei până pe 25 aprilie pentru a-și îndeplini obligația de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția anului trecut. Informația apare într-un document oficial legat de companie, aflată în insolvență din 2019, document analizat de Profit.ro.

Astfel, până pe 25 aprilie, Electrocentrale Constanța trebuie să cumpere 151.626 de certificate CO2. La prețul estimativ de 43,6 euro/certificat, asta înseamnă un cost total de circa 6,6 milioane euro (32,3 milioane lei). Dacă nu se va conforma până la data limită, companiei i se va impune o penalitate de 100 euro/certificat, potrivit legislației europene, adică de peste 15 milioane euro.

Bani contra închiderii termocentralelor
În ultimii ani, plata pentru cota de poluare aproape că a dus în pragul falimentului societăţile statului din industrie. Foarte recent, Guvernul a aprobat subvenționarea directă de la bugetul de stat cu peste 241 milioane euro a costurilor celui mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care mai trebuie să le achiziționeze pentru producția anului trecut, prețul aprobării acestei subvenții de către Comisia Europeană fiind supraaccelerarea închiderii centralelor pe lignit ale Complexului.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here