Planul de restructurare, gata într-o lună. „CEO ar putea deveni o companie viabilă”

1605

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va fi trimis Comisiei Europene până la sfârșitul lunii august. El prevede realizarea de noi grupuri pe gaze, parcuri fotovoltaice și modernizarea unor microhidrocentrale. Deja a fost trimis un draft al acestui plan, iar autoritățile speră ca ajutorul de salvare să se transforme într-unul de restructurare. În caz contrar, compania va fi nevoită să returneze ajutorul de 251 milioane de euro, ceea ce ar duce practic la lichidarea societății.

„De la început am fost deschiși și am spus Comisiei Europene că dorim acest ajutor de salvare și apoi să-l transformăm în restructurare. Până la sfârșitul lunii august, vom avea planul de restructurare. Nu cred că este cazul de prelungire”, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Economiei, energiei și mediului de afaceri, într-un interviu acordat HotNews.ro.
Complexul Energetic Oltenia ar putea deveni o companie viabilă pe termen lung, cu un mix de energie, cărbune, gaz și regenerabile, a mai spus Popescu.
„Chiar discutau să mărească cota de regenerabile de la 300 la 600 MW solar. Eu cred că veți vedea un plan foarte interesant. Vor avea 5 ani de implementare”, a mai spus ministrul.
Comisia Europeană a aprobat, în februarie 2020, planurile României de a acorda un împrumut temporar de 251 milioane de euro producătorului român de energie electrică pe bază de lignit, Complexul Energetic Oltenia, aflat în proprietatea statului, care se confruntă în prezent cu dificultăți financiare.
În plus, România s-a angajat ca, după șase luni, să se asigure fie că împrumutul va fi rambursat integral, fie că CE Oltenia va efectua o restructurare cuprinzătoare, pentru a restabili viabilitatea pe termen lung, în caz contrar fiind lichidată.
CE Oltenia generează aproape 25% din electricitatea din România.
I. IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here