Planul de restructurare a CEO impune reducerea producţiei cu 25%

426

Fondul Monetar Internaţional impune Complexului Energetic Oltenia (CEO) să-şi închidă 25% din capacităţile de producţie actuale. Conducerea companiei, la cererea FMI, a realizat un plan de restructurare, care cuprinde închiderea a patru grupuri energetice şi a unor cariere sau perimetre miniere, reducerea activităţii în cadrul altor subunităţi, precum şi reducerea de personal cu circa trei mii de angajaţi. În urma aplicării măsurilor, preţul tonei de cărbune va ajunge la 48 de lei, fiind astfel atinsă una dintre ţintele stabilite cu FMI. Despre planurile CEO a vorbit prima dată Dan Morega, şeful IAIPP, care a făcut public că, şeful unităţii a realizat trei scenarii pe marginea cererii FMI.

Managerul CEO a anunţat, ieri, veştile proaste mass-mediei locale, în faţa sediului companiei. “Am făcut un plan de restructurare pe care l-am trimis, ieri, care cuprinde închiderea a 25% din capacităţile de producţie. Am înaintat astfel patru grupuri energetice pe care le vom închide – 1 şi 2 la Brăila şi 1 şi 6 la Turceni pe care le vom şi scoate din funcţiune, închiderea unor cariere sau perimetre miniere, precum Seciuri şi Tismana Sud, dar şi reducerea activităţii în alte cariere şi reducerea de personal cu trei mii de salariaţi, 2.100 cu plăţi compensatorii şi circa o mie prin redistribuire. În felul acesta credem că ajungem la 48 de lei tona de cărbune până la sfârşitul anului, ceea ce este una dintre ţintele asumate cu FMI. Am putea avea o speranţă de perpetuare a activităţii şi cu voie de la cei de la FMI. Nu FMI e problema că ei vor pleca, ci Comisia Europeană, tot mineritul european a avut de suferit din cauza directivelor, nu numai noi”, a spus Laurenţiu Ciurel.

ciurel-4CEO nu intră în insolvenţă
Managerul a mai spus că în ultimele două săptămâni, au fost achiziţionate certificate verzi în valoare de 42.000.000 euro, fapt care demonstrează încă o dată că nu există riscul ca unitatea să intre în insolvenţă. “După aceste măsuri pe care le vom aplica, o spun încă o dată, nu intrăm în insolvenţă. Am cumpărat de 42.000.000 euro certificate în două săptămâni, sunt sume imense, mergem acum pe 1.300 de MW, pragul nostru de rentabilitate este de 1.600 MW”, a conchis Ciurel.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here