Plantele ce îşi au originile în zonele deşertice, cactuşii şi plantele suculente, vor primi întotdeauna zona cea mai luminoasă a unei încăperi sau a unei curţi.
Acestea vor trăi foarte bine lângă o fereastră orientată către Sud, deoarece cantitatea mare de lumină prezentă aici poate distruge majoritatea plantelor sensibile la supraîncălzire.
În cazul în care mai au şi alte flori ce nu suportă lumina, le poţi aşeza pe un suport la o distanţă de 0,5 – 1 m de geam, sau cu câţiva cm mai jos decât pervazul. Dacă îndepărtezi planta cu mai mult de 2 m de pervazul orientat către sud, lumina din acea zonă nu îi va mai fi suficientă.
Plantele iubitoare de umbră
Plantele din zonele tropicale, speciile de ferigă, begoniile sau filodendronii, sunt obişnuite cu umbra copacilor şi vor fi ferite de razele soarelui în permanenţă. Este bine ca lumina să fie filtrată prin intermediul unei perdele.
Acestea vor fi fericite dacă le poziţionezi lângă o fereastră orientată către Nord, deoarece ele nu au nevoie de multă lumină, ci mai degrabă de umbră. Florile iubitoare de lumină vor avea nevoie de instalaţii suplimentare de iluminare pentru a se putea dezvolta în aceste condiţii.
Plantele sensibile
Ficusul, dracena sau crotonul sunt, de asemenea, sensibile la soarele direct, însă au nevoie de o perioadă de 1-2 ore pe zi în care pot fi expuse. Este bine ca acest lucru să se întâmple dimineaţa sau seara, iar efectul este acela de pigmentare a frunzelor şi de accentuare a culorilor întregii plante.
În ceea ce priveşte ferestrele, cele orientate câtre Est şi către Vest sunt cele mai prielnice pentru majoritatea plantelor de apartament.
Lumina în perioada de iarnă
În perioada de iarnă, plantele pot fi aşezate lângă fereastră, fără excepţii. Puterea soarelui este foarte slabă, aceasta materializându-se doar în lumină, nu şi în căldură. În cazul în care planta este îndepărtată de zona luminoasă, lăstarii acesteia se vor curba, luând direcţia ferestrei.
Dacă lăstarii plantei se curbează, nu încerca să roteşti ghiveciul plantei pentru a o determina să se îndrepte. Rezultatele nu sunt dintre cele mai bune. Planta îşi va pierde bobocii şi va înflori mult mai greu. Cea mai sensibilă floare în acest sens este cactusul „Crăciuniţa”, cunoscută şi sub numele de „Nu mă deranja”.
Plantele decorative prin flori vor avea prioritate în ceea ce priveşte lumina. Aceasta este esenţială pentru o dezvoltare normală, pentru crearea de boboci, dar şi pentru înflorirea acestora. Unele plante depind atât de mult de lumină, încât înflorirea se produce în funcţie de numărul de ore de lumina ale unei zile.
Primăvara este foarte important să nu scoţi florile în lumina directă a soarelui, ci să le acorzi o perioadă de acomodare de câteva zile. Razele ultravioleta, filtrate până acum de către perdea şi fereastră, pot fi fatale pentru o plantă vulnerabilă după iernat.