Plante medicinale din Farmacia Domnului – Salvia (Jaleşul de grădină) face minuni

3715

Denumire ştiinţifică. Salvia officinalis.
Denumiri populare: salcâm boieresc, soforă.
Prezentare. Este un foarte preţuit subarbust de cultură, din familia labiatelor, cu baza lignifiată, înalt până la 80 cm, cu tulpina dreaptă, cu frunze dispuse opus, ovate până la lanceolate, cu nervuri proeminente mai ales pe partea inferioară. Florile sunt aşezate în spiculeţe simple sau ramificate, de culoare albastră-violacee, uneori galbene şi rar albe. Sub numele de salvie se găsesc mai multe specii, valoare medicinală are, însă, numai cea numită Salvia officinalis. Salvia este cultivată nu numai ca plantă medicinală, ci şi ca arbust ornamental, fiind o plantă care răspândeşte un miros plăcut.
Valoare medicinală sau pentru terapii medicinale se recoltează frunzele, în perioada de maximă vegetaţie. Preparatul principal ce se obţine din salvie este infuzia. În funcţie de necesităţi, se mai prepară decoct, comprese, loţiuni, infuzie pentru băi, ceai medicinal – acesta în asociere cu alte plante medicinale, mai ales în afecţiunile hepato-biliare.
Substanţele active importante: frunzele conţin între 3-8% salviatanin; acizi fenolici: rosmarinic, cafeic, clorogenic, ferulic şi galic; până la 3% flavonoizi, 1,5-2,5% ulei esenţial format în special din monoterpinoide, între care alfa-tuina, beta-tuiona, canfor, cineol humulenă, alfa-pinene, limonene, linalol, acetat de bornil; un diterpenoid amar – carnosolul, acid canosic şi acid ursolic; rezine, vitamina B1 şi C, săruri de potasiu, etc.
Întrebuinţări şi recomandări. Preparatele din frunze de salvie conţin nu mai puţin de 13 efecte în plan medicinal, salvia fiind, printre altele, expectorantă, carminativă, febrifugă, tonic venos, hipoglicemiantă, antibacteriană, sedativă, antiinflamatoare. Prof.univ.dr. Pavel Chirilă recomandă salvia în tratamente privind menopauza, tulburările de ciclul menstrual, transpiraţiile exagerate, gastritele hipoacide, atonia stomacului, dischinezia biliară, diabetul, gingivitele, aftele, stomatitele, abcesele dentare.
Mod de administrare. Cel propus de Dr. Pavel Chirilă este: infuzie timp de 10 minute, după ce s-au pus 1 – 2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se bea ceaiul, de două-trei ori pe zi, după mese. Pentru gargară se prepară o infuzie concentrată, adică se pun 15 g de plantă la o cană de apă. Are efecte benefice şi în tratarea oboselii şi a stărilor nervoase în perioada de toamnă-iarnă.
Salvia se utilizează şi în aplicaţii medicinale externe. Tratamentele externe cu preparate medicinale din salvie vizează răni vechi, rosături ale pielii, iritaţii, făcându-se spălături locale sau aplicându-se comprese şi loţiuni.
Contraindicaţii. Dr. în farmacologie Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, afirmă că preparatele din uleiul esenţial de salvie sau extractele hidroalcolice nu se vor utiliza în timpul sarcinii. Iar ca efecte secundare menţionează că, după utilizarea îndelungată a extractelor hidroalcolice sau ale celor preparate din ulei esenţial pot apărea convulsii epileptiforme.
Nu se cunsoc interacţiuni cu alte medicamente.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here