Plante medicinale din Farmacia Domnului – Pătlăgica roşie (tomata) şi numeroasele ei virtuţi

1484

Denumirea ştiinţifică: Lycopersicum esculentum.
Denumiri populare: roşie, tomată, părădaică.
Prezentare. Pătlăgica roşie este din familia solanaceelor, fiind originară din America de Sud. Ca plantă e puternică şi înaltă, uneori de peste un metru, cu frunze penale, asimetrice şi flori galbene. Fructul său este binecunoscuta roşie. Se mănâncă atunci când are un roşu profund. Creşte vertical în grădini, dar există şi pătlăgele galbene la culoare. Aşa cum sunt şi pătlăgele ce nu au nevoie de arac, crescând lateral mai degrabă ca o tufă. Această plantă are o valoare medicinală dovedită în timp. Incaşii – ca primi cultivatori de roşii – o foloseau în terapiile lor secrete.
În diete şi terapii, pătlăgica roşie este uşor şi eficient de utilizat, mai ales sub formă de suc – celebrul suc de roşii ori chiar ca bulion.
Substanţele active importante sunt: conţine o substanţă specific numită licopină, sodium, potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc, cupru, bor, iod, dar şi vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP, E şi K (antihemoragică), hidraţi de carbon, protide, acizi organic – citric, melic şi pectic.
Întrebuinţări sau recomandări. În cartea Dicţionarul plantelor de leac se spune că studiile realizate de către specialişti au dovedit că pătlăgica roşie are un rol foarte important în profilaxia bolilor cardiovasculare şi chiar în ameliorarea acestora. Pătlăgelele roşii mai sunt utilizate şi în curele de slăbire, în diete împotriva dislipidemiilor, în lipsa poftei de mâncare (că doar conţine vitaminaC!), avitaminoze, stări congestive, hipervâscozitate sanguină, gută, reumatism, afecţiuni ale tractului gastro-intestinal. Mai recent, s-a descoperit că licopina are şi acţiune anticancerigenă, fiind un puternic antioxidant şi inhibitor al radicalilor liberi, cei care provoacă boala canceroasă.
Alte recomandări. Roşia este reconfortantă şi remineralizantă. Fiind un aliment uşor, nu solicită intens sistemul digestiv şi nici celelalte sisteme ale organismului. Totuşi, specialiştii recomandă ca terapiile cu pătlăgele roşii să nu depăşească o lună de zile.
Preparatele din pătlăgele roşii se folosesc şi în tratamente dermatologice şi aplicaţii cosmetic. De pildă, acneea se poate combate şi prin aplicarea de felii de pătlăgele roşii pe faţă.
Binecunoscuta autoare de cărţi despre tratamente cu plante din Farmacia Domnului – Elena Niţă Ibrian are un Tratat de hrană vie, ce conţine şi 2167 reţete pentru viaţă. Evident, nu puteau lipsi tomatele, adică pătlăgelele roşii.
Şi dacă-i vorba de un tratat care se respectă sunt mult mai multe substanţe pe care le conţine pătlăgeaua roşie.
Nu le voi relua. Dar ca recomandare, domnia sa mai aminteşte că salata sau alt preparat cu roşii nu trebuie pregătit cu mult timp înainte de masă deoarece îşi pierde o bună parte din proprietăţi.
Roşiile sunt indicate în anemie, creştere, tulburări ale nutriţiei, astenie, lipsă de poftă de mâncare, dispepsie, putrefacţie intestinală, vicii ale sângelui, pletoră, celulită, febre intermitente, infecţii, reumatisme, gută, menstre dureroase, hepatism, nervozitate, atonie a vezicii biliare, stări canceroase, paraziţi intestinali şi altele.
Contraindicaţii. Nu se cunosc.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here