Plantă erbacee perenă cu frunze în rozetă bazală şi tulpini nefoliate, de 10-60 centimetri înălţime. În pământ are un rizom cărnos, vertical. Florile sunt ligulate şi de un galben auriu, au un parfum dulce, se deschid dimineaţa şi se închid seara. Are fructe globuloase. Ca denumiri populare i se mai zice lăptucă, păpălungă, guşa găinii şi floarea turcului.
Răspândire. Păpădia creşte pretutindeni în România – pe pajişti, pe fâneţe, pe terenurile necultivate, pe maidane, pe marginea drumurilor, fiind o plantă extrem de iubită de albine, deci este meliferă.
Valoare medicinală au rădăcinile şi frunzele de păpădie, din care se prepară, în primul rând infuzie şi decoct. În practica medicinală populară curentă, păpădia se utilizează şi sub alte forme. Aşa, de pildă, o cură cu mestecarea a nouă-zece tije vreme de 30-60 de zile face bine şi detoxifică ficatul şi fierea. Din florile ajunse la maturitate se poate prepara un gem sau dulceaţă ce va avea culoarea mierii de albine polifloră, fiind plină de vitamine.
Substanţe active importante. Conţine taraxacină şi taraxosterină – compuşi specifici, pectină, glucide, vitaminele A, B, C şi D, inulină, rezine, fitosteroil, acizi. Rădăcina e foarte bogată în latex, substanţă care conţine, desigur, cauciuc.
Recomandări. Preparatele din păpădie sunt folositoare în special în afecţiunile hepato-biliare. Se recomandă în tulburări digestive dureroase, insuficienţă hepatică, icter cataral, colecistită şi în inflamaţia căilor biliare.
Păpădia e una dintre cele mai la îndemână şi mai cunoscute plante medicinale. Infuzia şi decoctul de păpădie reduc aciditatea din stomac, sporesc diureza, tonifiază şi detoxifică întreg organismul, potenţează activitatea ficatului şi a vezicii biliare prin stimularea secreţiilor acestor două organe, precum şi secreţiile intestinale, stomacale şi salivare, contribuind la refacerea şi menţinerea echilibrului endocrin.
Preparatele din păpădie ajută la eliminarea colesterolului rău din organism, dar se utilizează şi în constipaţii, afecţiuni renale, eczeme, gută, diabet, lipsă de poftă de mâncare, ateroscleroză, varice, reumatism. În combinaţie cu alte plante medicinale dă rezultate şi în combaterea obezităţii.
Frunzele sale se pot folosi şi drept salată, iar florile şi capitulele se pot prelucra şi obţine din ele un valoros vin medicinal.
Mod de preparare şi administrare. Din planta întreagă – frunze şi rădăcini – se prepară o infuzie din două linguriţe la o cană de apă fiartă clocotită, din care se beau câte două căni pe zi. Se prepară şi sub formă de decoct concentrat prin fierbere (cinci-zece minute) a două linguriţe de plantă la o cană de apă şi se vor lua câte două linguri la un interval de patru ore.
Fiind folosită ca materie primă în industria farmaceutică, există numeroase produse fitoterapeutice pe bază de Păpădie.
Ion Predoşanu