Plante medicinale din Farmacia Domnului – IENUPĂRUL(Juniperus communis)

1392

Este un arbust care creşte în flora spontană de la deal şi munte. Are şi denumirile populare: cetenă, brădişor, jireapăn, jneap ori turtel. Poate fi găsit grupat sau izolat în păduri, în preajma pădurilor, în zone de tufărişuri sau în turbării. Arbustul creşte până la 2-3 m înălţime, drept, cu tulpina ramificată şi vârfurile îndreptate în sus. Frunzele sunt ascuţite şi asemănătoare cu acele bradului. Înfloreşte în lunile aprilie-mai, fructul fiind un con sferic brumat-albăstrui. Acest fruct prezintă importanţă din punct de vedere medicinal.

Substanţe active importante:  conţine ulei volatil în proporţie de 0,2-2%, zaharuri, ienuperină, acizi organici, săruri de potasiu şi calciu. Fructul de ienpupăr conţine multe alte substanţe, unele încă neidentificate. Această multitudine de compuşi îl fac extrem de util pentru terapiile medicinale.
Întrebuinţări. Ienupărul conţine un ulei utilizat în industria farmaceutică şi este o plantă medicinal ce are calităţi diuretice, carminative, analgezice ci bronho-dilatatoare. Ienupărul e utilizat în tratarea deranjamentelor stomacale şi intestinale, a gutei, reumatismului, a bronşitelor acute şi cornice. Este eficient în tratarea unor afecţiuni mai grele, cum ar fi edemele, adică umflăturile renale şi cirotice. Mai e indicat în anorexie, contribuind la recâştigarea poftei de mâncare.
Preparatele medicinale din ienupăr – eu unul folosindu-le pe acele produse de firma HOFIGAL, inclusiv, în infecţii urinare – se vor lua numai după recomandările specialiştilor fitoterapeuţi. Supradozarea este periculoasă şi poate duce la situaţii neplăcute, iritând, de pildă, căile renale, caz în care se ajunge la hematurie.
Mod de preparare.  Ca infuzie, se iau două linguriţe pseudofructe zdrobite la o cană cu apă clocotită şi zilnic se beau trei-patru linguriţe pe zi. Nu se va depăşi această doză în niciun caz!
Sub formă de tinctură preparată din 20 pseudofructe la 100 mililitri de alcool de 70 de grade alcolmetrice, din care se iau 2,5-5 ml pe zi în mai multe reprize, în apă sau sirop. Se foloseşte la aromatizarea băuturii alcoolice Gin, din care nu se va depăşi cantitatea de 100 ml pe zi.
Contraindicaţii. În graviditate şi în stările inflamatorii renale, în insuficienţă renală, la diabetic face să crească nivelul glucozei din sânge şi deci este obligatorie evitarea utilizării preparatelor pe bază de ienupăr în cazul diabeticilor.
Folosirea îndelungată sau supradozarea, cum spuneam, poate afecta rinichii!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here