Plante medicinale din Farmacia Domnului – Hreanul revigorează organismul şi ajută la prevenirea cancerului!

612

Denumire ştiinţifică: Cochlearia armoracia sau Armoracia rusticana.
Prezentare. Fiind o plantă de cultură, multe tratate – precum Ghidul plantelor medicinale şi aromatice, de Dr. în farmacologie Ovidiu Bojor, nu-l aminteşte. Totuşi, într-un alt volum serios – Dicţionarul plantelor de leac, editat cu sprijinul revistei Felicia la Editura Călin i se acordă o mare importanţă.
Hreanul e o plantă legumicolă din familia cruciferelor, ca plantă perenă şi poate fi întâlnit inclusiv în flora spontană. Forma cultivată e cea mai cunoscută. Rizomul de hrean este cilindric, gros, alb pe dinăuntru, foarte lung, de circa 50-60 de centimetri. Rizomul acesta este partea valoroasă a plantei, nu numai din punct de vedere gastronomic, ci şi medicinal. Se recoltează toamna, în lunile septembrie-octombrie, dar şi primăvara. Chiar şi frunzele au importanţă medicinală, fiind folosite de naturişti mai ales în meniurile lor cu hrană vie. Hreanul, rizomul adică, curăţat se foloseşte sub formă rasă, dar şi sub formă de suc sau chiar salate.
Substanţele active importante: peroxidaza, vitamina C, săruri minerale, acizi, uleiuri volatile.
Întrebuinţări şi recomandări. Hreanul e un excelent condiment care contribuie la revigorarea organismului, acţiunea sa de tonifiere fiind de foarte lungă durată. Este indicat de folosit mai ales în perioada rece a anului, ca factor de antrenare şi de mobilizare a organismului în lupta cu răcelile şi viruşii. El mai are influenţe binefăcătoare în afecţiuni precum astmul, reumatismul, guta, litiaza urinară, leucoreea. Se recomandă şi ca un preparat medicinal benefic şi în afecţiuni cardiace, precum şi în menţinerea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal.
Specialiştii îl recomandă şi în bronşite, precum şi în alte numeroase afecţiuni ale sistemului respirator, inclusiv în afecţiunile pulmonare.
Luat ca atare, în salate, hreanul este diuretic şi expectorant. Un celebru specialist, dr. Alexander Reinhard, recomandă hreanul ca un eficient mijloc de prevenire a cancerului, datorită conţinutului său de peroxidază – un agent extrem de activ în distrugerea radicalilor liberi, cei despre care se ştie că provoacă tumorile canceroase.
Contraindicaţii. Nu are de nici un fel.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here