Plante medicinale din Farmacia Domnului / Din nou despre VÂSC

1100

Revin asupra vâscului, întrucât data trecută am scris în grabă şi m-am bazat doar pe ceea ce ştiam eu. Adică, acele rânduri au fost din memorie. Aşa de pildă, am afirmat că este o plantă parazită, când de fapt e semiparazită. E cunoscută de noi toţi, care rămâne verde şi peste iarnă. Cele mai bune specii gazdă a vâscului sunt: Mesteacănul, Bradul, Frasinul, Mărul şi Părul. Dr. Ovidiu Bojor recomandă evitarea utilizării vâscului care se află pe Arţar, Tei, Salcie şi Plop, fiind considerat toxic.

Vâscul medicinal
Vâscul cu proprietăţi medicinale nu creşte pe stejar, acela neavând asemenea proprietăţi, ci doar pe frasin, trandafir, măr, brad, mesteacăn, păr, cireş şi prun. Dicţionarul plantelor de leac recomandă, pentru a nu se face confuzii, ca vâscul să se recolteze în perioada de iarnă, vâscul medicinal fiind mai uşor de identificat pentru că îşi păstrează frunzele iarna, în timp ce vâscul de pe stejar şi le pierde în anotimpul rece.
Pentru uz medicinal se utilizează frunzele şi ramurile tinere. În niciun caz fructele sale sau bobiţele de culoare albă sau gălbuie, care sunt toxice. Se apreciază că cel mai bun vâsc este cel recoltat de pe măr şi de pe păr. Preparatul principal sub forma căruia se foloseşte vâscul este maceratul, dar se aplică – cu maximă atenţie – şi sub formă de infuzie, mai rar, pulbere, sirop sau decoct.

Recomandări
Vâscul este căutat pentru cei cu suferinţe cardiace, în special hipertensivii, fiind vasodilatator, antispasmotic, hipotensiv. Vâscul se remarcă prin faptul că produce dilataţie la nivel coronarian dar şi periferic. Este indicat în arteroscleroză, hipertensiune arterială, în alte suferinţe cardiace, dar şi în tahicardie, astm, tuse convulsivă, afecţiuni renale determinate de hipertensiune, epilepsie, convulsii, isterie, menopauză (pentru tratamentul menopauzei şi a bufeurilor acesteia recomand produsul MENOLAP, al firmei HOFIGAL) şi simptomele acesteia, prostată. Cu macerat de vâsc se tratează şi sughiţurile. De asemenea, vâscul contribuie la înviorarea circulaţiei în artere, acţionând benefic şi în cazul bolilor de plămâni.

Rolul anticancerigen
O menţiune aparte se poate face cu privire la rolul vâscului în combaterea şi frânarea dezvoltării tumorilor, chiar şi a celor canceroase. În străinătate, s-au obţinut (în Laboratoarele Weleda) produse pe bază de vâsc de tip ISCADOR, sub formă de injecţii, pentru tratamentul tumorilor inoperabile sau în tratamente post-operatorii sau după cobaltoterapie. Toate aceste produse se vor utiliza numai sub atentă supraveghere medicală.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here