Plante din Farmacia Domnului – Leurda – cel mai valoros dintre „medicamentele primăverii”

1092

Motto: „Natura nu minte niciodată.” – Mihai Eminescu

Un vecin harnic din Peștișani, a adus din pădure o minunăție de plantă medicinală – leurda -, cu care sora mea a făcut o salată gustoasă. O simplă căutare pe internet sau în biblioteca mea cu cărți despre terapii naturale mi-au readus în memorie binefacerile acestei plante. În cartea DEZINTOXICAREA, subintitulată MAGIA VINDECĂRII, autorii Virginia Faurși Remus Tănase răspund la întrebarea „Vrei să te faci sănătos?(Ioan 5,6), apărută la editura NAGARD (a regretatului mare român Iosif Constantin Drăgan). Și dacă reținem din capitolul „CURĂȚIREA SÂNGELUI” doar recomandarea din punctul „1. Consumați leurdă (Allium ursinum) în fiecare zi ca și salată, timp de cel puțin 3 săptămâni. Benefică este și cura de urzici primăvara sau tinctura de urzică, 40 de picături de 3 ori pe zi în puțină apă, cu 30 de minute înainte de masă” și tot este suficient ca să ne convingă.
Leurda – primul detoxifiant al primăverii. Ea a apărut încă de la începutul lunii martie, prin păduri, imediat ce vremea s-a încălzit și zăpada s-a topit. Leurda este căutată de urșii care ies din hibernare pentru a face o cură de detoxifiere, dar și spre a-și pune sângele în mișcare.
Probabil de aceea planta medicinală leurda se mai numește și usturoiul ursului. Leurda are frunze de un verde crud, alungite, precum lăcrămioara, cu care foarte adesea se confundă. Frunzele sunt gustoase și sănătoase și, precum spanacul, se folosesc în alimentație, la supe, ciorbe și, mai ales, salată. Ea are flori albe cu un miros puternic.
Leurda acționează ca un „detergent intern”, având o mare capacitate de curățire a sângelui, a ficatului, stomacului și intestinelor, fiind mult mai puternică decât usturoiul.
Spre a beneficia de toate calitățile plantei, se recomandă ca primăvara să se facă o cură de minimum 21 de zile, cum spuneam, ori una de patru săptămâni, cu frunze proaspete ce pot fi culese de la margine de pădure sau, mai comod, cumpărate de la piață. S-a constatat că prin uscare, frunzele de leurdă își pierd cam 50% din proprietăți. De aceea este recomandată consumarea ei crudă, în salate.
SCADE COLESTEROLUL. De la miros, gust și proprietăți terapeutice, leurda are calități asemănătoare cu cele ale usturoiului, dar mult mai puternice. În compoziția sa, leurda are cam tot ce-i lipsește organismului uman primăvara: vitaminele A și C, sulf, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru și adenozina(o substanță care reduce colesterolul și împiedică formarea trombilor!)
În plus, sunt dovedite științific efectele antiseptice, antibactericide, antitozice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge și stimulatoare ale peristaltismului intestinal și ale contracțiilor uterine.
CURĂȚĂ SÂNGELE ȘI REDUCE HIPERTENSIUNEA. În bolile cardiovasculare, leurda curăță sângele de substanțele toxice. Ea reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului și previne accidentele vasculare. În afecțiunile aparatului respirator, se recomandă persoanelor cu bronșite, tuberculoză pulmonară și infecții ale căilor respiratorii superioare.
Leurda se recomandă cu precădere persoanelor în vârstă, întrucât are capacitatea de a îmbunătăți memoria, combate stările de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările de depresie, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate și de neliniște În bolile renale, leurda curăță rinichii și vezica urinară, favorizează urinarea și elimină excesul de acid uric, fiind de un real folos celor care suferă de gută. Este bună și în reumatism(cataplasme) și în bolile de piele. Leurda poate fi pusă în salate, în combinație cu salata verde, frunze de păpădie și spanac, iar în supe și ciorbe poată fi asociată cu urzicile, ștevia, spanacul. Se pot face sandviciuri cu unt și leurdă amestecate cu pătrunjel, tocate mărunt.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here