Începând de luni, angajaţii Minprest Serv din Rovinari şi Motru nu vor intra în şomaj tehnic, ca şi colegii lor mineri din unităţile respective. Cel puţin asta este, până în prezent, voia administraţiei CEO care preferă ca salariaţii în cauză să muncească, cot la cot cu cei angajaţi pe perioadă determinată, la plantat de puieţi, decât să-i lase să stea acasă în 75%. O parte dintre muncitori ar fi preferat însă şomajul tehnic, deoarece munca la plantat de puieţi este precară şi se efectuează în condiţii extrem de grele. Acum la Minprest Serv se adună semnături pentru cei care vor lucra la puieţi, cine refuză ar urma să stea o săptămână neplătit.
Directorul Minprest Serv, Gabriel Giorgi, anunţa, săptămâna trecută, că o mare parte dintre angajaţii structurii din Motru şi Rovinari ar putea pleca în şomaj tehnic, urmare a noilor reglementări dispuse de Directoratul CEO. Giorgi preciza că o măsură în acest sens se va lua doar dacă CEO-ul impune asta, trimiţând o adresă în acest sens unităţii din Rovinari. Până acum adresa respectivă nu a venit, semn că administraţia ar prefera ca angajaţii Minprest să presteze, în continuare, activităţile de plantare de puieţi ori, în cel mai rău caz, să rămână acasă în fără plată.
Cel puţin asta s-a stabilit într-o şedinţă care a avut loc la CEO, cei prezenţi susţinând că la cererea de a intra Minprestul în şomaj tehnic li s-a răspuns că această măsură nu se poate aplica şi aici, deoarece sunt în desfăşurare acţiuni de plantare puieţi pe haldele miniere. Cei din administraţie au subliniat însă că angajaţii care preferă totuşi şomajul tehnic să stea acasă, o săptămână, dar fără să fie plătiţi.
Beneficiul Minprest transmis la CEO
“Mie mi se pare corect ca angajaţii Minprest pe perioadă nedeterminată care prestează la unităţile miniere din Motru şi Rovinari, servicii calificate de curăţenie, întreţinere şi alte activităţi, să fie obligaţi din 6 iunie să presteze o muncă necalificată la plantat de puieţi alături de cei care sunt încadraţi la societate pe perioadă determinată. Ar fi putut foarte simplu ca şi aceşti angajaţi ca şi colegii lor mineri ce vor intra în şomaj tehnic să aibă parte de acelaşi tratament nu să facă o muncă dificilă şi rudimentară pentru că administraţii şi şefii lor direcţi nu sunt capabili să le susţină la CEO drepturile. Să nu uităm că angajaţii afectaţi sunt cei care au format Minprestul, au un salariu de mizerie şi nu au luat ordonanţe”, a declarat Nicu Bunoaica, lider de sindicat la UMC Lupoaia.
Acesta îi critică pe liderii şi şefii de la Minprest care, în opinia lui, nu s-au bătut deloc la CEO pentru subordonaţii lor, obligaţi o săptămână la o muncă grea, pe care puteau să nu o facă dacă li se accepta intrarea şi lor în şomaj tehnic.
Decizia de trimitere în şomaj tehnic a câtorva mii de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia a fost luată de administraţie din cauza lipsei de desfacere a cărbunelui, fiind totodată o soluţie pentru redresarea problemelor financiare cu care se confruntă unitatea. Administraţia CEO a luat astfel decizia ca începând cu data de 6 iulie câteva mii de angajaţi ai carierelor Roşiuţa, Lupoaia şi Rovinari să intre în şomaj tehnic timp de cinci zile.
Anamaria Stoica