Perioada pe care o traversăm, începând din luna martie, este una dificilă pentru toată lumea indiferent de vârstă sau de ocupație, dar impactul cel mai mare, cu siguranță, a fost asupra copiilor; lumea lor chiar s-a schimbat față de lumea pe care o știau și cu care erau obișnuiți: cea în care se jucau împreună, se îmbrățișau, își împărțeau jucării, creioane, dulciuri, cadouri indiferent unde se întâlneau: pe stradă, la școală, în parc etc.
Deși, ca în orice instituție de învățământ și la grădiniță se impun reguli pentru siguranța copiilor, reguli necesare de altfel, nu am dorit să li se îngrădească tocmai bucuria, dorința de a experimenta și descoperi lucruri noi, plăcerea de a se întâlni cu colegii și de a se implica în activități care le oferă posibilitatea de a petrece cât mai mult timp în aer liber făcând lucruri noi, învățând lucruri interesante împreună cu prietenii și colegii din grădiniță.
Joi, 08.10.2020, s-a desfășurat la Grădinița „Mihai Eminescu” o activitatea „PLANTĂM ȘI NATURA SALVĂM”, activitate extracurriculară de plantare de puieți de brad, în parteneriat cu ADMINISTRAŢIA PARCULUI NAŢIONAL ,,DEFILEUL JIULUI” prin reprezentanții săi: Șerban Marin – director, Claudia Cazan – specialist în domeniul educației ecologice, Iacobescu Dan – ranger și în strânsă colaborare cu Ocolul Silvic Runcu.
Preșcolari din grupele mijlocii și mari însoțiți de cadre didactice, dotați cu ghivece și mănuși, păstrând bineînțeles regulile de distanțare impuse, împreună cu partenerii noștri, au plantat în ghivece un număr de peste 50 de puieți de brad, pomi care din acestă zi aparțin copiilor care i-au plantat și de care vor trebui să aibă grijă în următoarea perioadă… practic vor „crește împreună cu brăduții” deoarece vârsta celor mai mici dintre participanții la acțiune era aceeași cu vârsta copacilor plantați.
Echipa de cadre didactice care au coordonat activitatea la nivelul unității de învățământ: doamna prof. Bîzdoacă Ana-Maria – director, prof. Dumitru Lidia Simona – consilier educativ, Bobic Loredana –consilier școlar, prof Seceleanu Lăcrămioara responsabil acțiune, împreună cu cadre didactice de la grupele mari și mijlocii: prof. Tudorin Gabriela, prof. Lastoviețchi Ileana, prof. Hodineți Mihaela, prof.Constantinescu Alexandra ca și coordonatori ai grupelor de preșcolari, s-au îngrijit ca întreaga activitate să se desfășoare în cele mai bune condiții cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru preșcolarii și adulții participanți.
Educația ecologică a fost valorizată și accentuată prin informațiile și explicațiile oferite de doamna Claudia Cazan, în calitatea domniei sale de specialist în educația ecologică, care a pus accent pe importanța copacilor pentru om, ca sursă naturală și inepuizabilă de oxigen – element esențial pentru susținerea vieții pe pământ; importanța ocrotirii plantelor, a copacilor, a pădurilor, deoarece de ele depinde însăși sănătatea și viața noastră.
Bucuria copiilor a fost nespus de mare nu numai datorită „cadoului” neașteptat, dar și a intuirii perspectivei „de a crește împreună cu bradul”, ajungând la un moment dat „să aibă aceeași înălțime- copilul și bradul” cu toate că fiecare dintre ei și-a imaginat cât de falnic va ajunge bradul lui despre care își va aduce aminte cu plăcere … „că l-a plantat pe când era doar un pui” – ca o poveste de spus nepoților. Deși cadrele didactice conștientizează că nu va fi un an școlar ușor, sunt decise să completeze educația informală a copiilor cu diverse și interesante activități extracurriculare și educative, punând accent pe activitățile outdoor ca o alternativă benefică la completarea actului instruirii cu cele ale dezvoltării abilităților corespunzătoare nivelului de vârstă.
Prof. Dumitru Lidia Simona- consilier educativ