Planta ”NOROCEL”

2759

Este o plantă erbacee, creşte în zonele de deal şi subalpine, florile cresc în inflorescenţe în vârful tulpinii de culoare roz. Este o plantă rezistentă la secetă, poate să rămână verde mult timp, aceasta justificând una din denumirile plantei, „verzişoara”.

Denumiri populare: iarba grasă, iarba de urechi, barba lupului, crucea pământului, dragoste, gheţărica, verzişoara, iarba Zmeului, oloioasa.
În medicina empirică frunzele plantei au fost folosite la vindecarea rănilor, dar şi la tratarea diareei, dizenteriei, bolilor infecţioase.
În scop terapeutic se foloseste întreaga plantă, rizomii şi rădăcinile, frunzele, atât în stare proaspată cât şi uscate.
Această plantă conţine uleiuri volatile, flavonoide, alcaloizi, mucilagii, rezine, clorofilă, taninuri, vitamine (A,E,C,B complex), minerale.
Este antiinflamatorie, antimicrobiană, vitaminizantă, hemostatică, are acţiune antitumorală, citostatică, în cancer cu diverse localizări, stopează evoluţia celulelor tumorale, stimulează rinichii, acţiune depurativă, decongestivă, emolientă.
Este indicată în pareze, paralizia nervilor periferici, cancer cu orice localizare; în uz extern: răni, arsuri, hemoroizi, căderea părului, bătături.
Poate fi administrată sub formă de infuzie, decoct sau tinctură.
Infuzia din frunze uscate sau partea aeriană a plantei, se prepară din 3 linguri de plantă la 1 litru de apă, se fierbe 5 minute şi se utilizează extern sub formă de comprese; este indicată pentru hemoroizi, răni, arsuri, alopecie (stimulează creşterea părului).
Infuzia din pulbere de rizomi este indicată în tratarea cancerului (determină scăderea în dimensiuni a tumorilor cu orice localizare).
Decoctul în lapte, se prepară dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu lapte pentru stimularea funcţiilor renale, acţiunea antiinflamatorie, emolientă la nivelul aparatului respirator.
Tinctura din rădăcină de norocel conservă cel mai bine proprietăţile active ale plantei; se prepară din rădăcină de norocel aşezată într-un borcan atât cât să umple borcanul, peste care se adaugă alcool de 60 de grade, se lasă la macerat timp de 15 zile, agitând zilnic borcanul; se consumă câte o linguriţă de 3 ori pe zi înainte de mesele principale, fiind utilă în orice tip de cancer.
Frunzele proaspete, aplicate sub formă de cataplasme sunt utile în caz de paralizii/ pareze ale nervilor periferici.
Frunzele se lasă 3 zile la macerat în oţet, apoi se aplică pe bătături, zilnic până la vindecare.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here