Membrii unei familii din Meteor, lăsaţi fără acoperiş deasupra capului în plin decembrie, au ajuns să doarmă în maşină şi să se adăpostească pe timpul zilei într-un cort improvizat, după ce locuinţa, în care stăteau cu copii şi nepoţii minori, a fost executată judiciar pentru o aşa-zisă datorie de peste 80.000 de lei. Proprietar se consideră un fost apropiat al familiei care, folosindu-se de ignoranţa femeii pe numele căreia se înregistrase o societate comercială, i-a băgat sub nas o factură în care menţiona că ar fi consiliat-o pe femeia de etnie rromă de câteva ori pentru suma exorbitantă în cauză. Factura nu a fost plătită la momentul emiterii ei, în 2005, dar Tudor Gheorghe Cornoiu a înregistrat-o la Finanţe după care a dat în judecată firma Verginei Mihai pentru recuperarea aşa-zisei datorii. După un proces de durată, Cornoiu cere punerea sechestrului pe locuinţa femeii, chiar dacă aceasta nu este evaluată niciodată, iar după ce solicitarea i se respinge la Târgu-Jiu, are câştig de cauză la Judecătoria Motru. De câteva zile reuşeşte deja să sigileze casa familiei Verginiei Mihai, şi, deşi are de recuperat o sumă mai mică decât valoarea imobilului, scoate locuinţa executată la vânzare, pe un site de profil. În timpul acesta, copii şi nepoţii Verginiei Mihai ajung să doarmă în maşină şi să se adăpostească la cort şi la rude, iar cei mici, din cauza frigului, ajung chiar la spital.
Verginia Mihai şi rudele acesteia nu pot să se obişnuiască cu gândul că au pierdut casa ridicată de tatăl femeii, acum decedat, pe baza unei înşelăciuni ce se poate constata cu ochiul liber. Deşi locuinţa nu apare pe numele acesteia, pentru ea neexistând un act de proprietate, pentru simplul motiv că respectiva a plătit taxe şi impozite pentru vilă, a fost considerată drept proprietară a acesteia de către Cornoiu, un obişnuit al înşelăciunilor de acest fel, acuză Verginia Mihai. Cornoiu a profitat că numele femeii apărea în dreptul locuinţei, şi pentru că era singurul bun pe care aceasta părea că îl deţine, a cerut sigilarea casei în cauză pentru recuperarea aşa-zisei datorii. Deşi i se respinge cererea de câteva ori la instanţa din Târgu-Jiu, în timp ce soţul femeii ajunge după gratii, solicită aprobarea sechestrului locuinţei Verginiei Mihai la Judecătoria Motru.
Deşi iarna şi-a spus cuvântul, iar femeia nu a fost chemată la instanţă, un magistrat de la Motru îi dă câştig de cauză aşa-zisului “consilier” care nu stă pe gânduri şi, însoţit de poliţie şi un executor judecătoresc se prezintă în Meteor.
Venirea executorului judecătoresc la casa femeii nu s-a făcut în linişte, familia dată afară ripostând doar verbal. Fără să dea prea multe explicaţii, executorul pune însă sigilii pe toată locuinţa, băgând în imobil inclusiv tomberonul de gunoi plin cu deşeuri menajere, asta spre disperarea celor de faţă.
Cornoiu vrea şi nu vrea să negocieze
După ce şi-a atins scopul, cel făcut drept “impostor de Teleşti” de familia femeii, le-a promis celor daţi afară din imobil că va mai veni la casa sigilată în care se află toate bunurile familiei Verginiei Mihai, în zilele următoare. Asta pentru o aşa zisă negociere, deşi la scurt timp, cel ce se consideră proprietar a postat casa pe un site de profil, cerând pentru locuinţă câteva miliarde de lei vechi.
Ştiind că nu va avea cumpărător, atâta timp cât terenul nu-i aparţine, Cornoiu încearcă să recupereze de la Verginia Mihai, pentru început, de bunăvoie măcar o parte din suma pe care a trecut-o pe factură. Femeia a motivat însă că nu are banii în cauză, motiv pentru care acesta nici nu a mai trecut pe la locuinţa sigilată, cu atât mai mult cu cât ştia că familia Verginiei Mihai este acolo non-stop. Femeia încă îl aşteaptă sperând că va ajunge totuşi la o înţelegere cu acesta, cu atât mai mult cu cât sărbătorile de iarnă bat la uşă.
De la cort la spital
Statul afară în frig i-a afectat şi pe nepoţii Verginiei Mihai, o fetiţă de doi ani şi un băiat de zece ani, ajungând, la finalul săptămânii trecute, la spitalul din Bumbeşti-Jiu pentru îngrijiri medicale.
Ambii au răcit, dar medicii pediatrii susţin că minorii sunt în afara pericolului, însă le recomandă părinţilor să-i ţină pe cei mici la căldură şi să-i protejeze de frig. Faptul că au rămas fără căldura căminului i-a afectat atât pe copii cât şi pe adulţi, în casa sigilată rămânând atât jucăriile fetiţei de doi ani cât şi rechizitele de şcoală ale băiatului. “Copii vor intra cu siguranţă în casă, măcar în bucătărie, nu putem să-i mai ţinem afară sau pe la rude. Noi păzim locuinţa pentru că avem toate bunurile în casă”, a explicat, stând la cort, Verginia Mihai.
Nu este singura revoltată de situaţie, surorile femeii susţin că această casă sigilată le aparţine şi lor, fiind ridicată de tatăl lor şi neavând un singur proprietar. “Nu poţi să devi proprietar pe o casă care nu-i aparţine sorei noastre. Apoi casa nu costă doar 80.000 de lei. Nu înţelg cum justiţia poate judeca strâmb aşa ceva”, spune una dintre surorile femeii.
Plângere pentru Cornoiu!
Femeia, cu soţul în închisoare şi copii pe drumuri, s-a adresat Parchetului Judeţean Gorj pentru a găsi o cale de a opri nedreptatea care susţine că i s-a făcut. A făcut o plângere penală în care a povestit cele întâmplate solicitând totodată ca să poată intra în locuinţă, pe timpul iernii. Dosarul constituit, cu această ocazie, mai are până se va finaliza, timp în care câteva persoane, adulţi şi copii, nu au unde dormi liniştiţi ori unde să-şi petreacă sărbătorile.
În ce îl priveşte pe Cornoiu, familia Verginiei a reuşit doar telefonic să mai ia legătura cu el, de la sigilarea casei el nemaitrecând pe la proprietatea pe care şi-a revendicat-o în schimbul sumei de peste 80.000 de lei.
Femeia va contesta executarea, dar în lipsa documentului făcut la sigilarea casei, aceasta nu poate face o contestaţie. Deşi susţine că a fost la Motru, la biroul executorului judecătoresc Constantin Diaconiţa, femeia ar fi fost scoasă de acesta din birou, pe motiv că nu are timp de ea. Executorul i-ar fi transmis, după ce ar fi împins-o, că nu îi va da acesteia niciun proces-verbal al sechestrului făcut la finalul lunii noiembrie 2014.
Plângere pentru executor
Pentru că femeia nu este proprietar al casei, dar executorul a reuşit să intre în posesia unor documente false care o indică în această calitate, pentru a îndupleca magistraţii de la Motru, femeia intenţionează să-i facă o plângere penală chiar şi lui Diaconiţa, cu atât mai mult cu cât acesta s-a cumportat urât cu ea, evacuând-o din locuinţă, iarna, cu tot cu copii şi nepoţi. Aceasta va solicita, la rândul său la Cadastru, dacă există acte care să o indice drept proprietar, acesta fiind convins că actele în cauză nu există.
Anamaria Stoica