Piţian, DSP: „Nu este focar de varicelă!”

2084

Una dintre cele mai cunoscute boli ale copilăriei, varicela, afectează şi micuţii din judeţul nostru. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că nu există un focar de infecţie la nivelul judeţului Gorj, pentru a fi declarat focar fiind necesară confirmarea a cel puţin cinci cazuri într-o unitate.

Varicela este o afecţiune comună, potrivit medicilor, ea determinând urticarie şi vezicule mici, roşii, care conţin lichid, localizate pe tot corpul. Boala este cauzată de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice. „Varicela este mai frecventă în copilărie, însă nu pune probleme serioase la copiii sănătoşi. În schimb, poate să dea bătăi de cap femeilor gravide, nou-născuţilor, tinerilor şi adulţilor cu un sistem imun deficitar, al căror organism luptă mai greu cu infecţia”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

„Nu avem focar, în Gorj”
Apariţia unor cazuri de varicelă în rândul copiilor din judeţul nostru i-a speriat pe părinţi.
Cu toate acestea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că nu este vorba despre un focar de infecţie. „La ora aceasta nu poate fi vorba despre un focar. Pentru a declara focar trebuie să fie cel puţin cinci cazuri confirmate într-o singură unitate”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Varicela se transmite prin aer. Când o persoană cu vărsat de vânt tuşeşte sau strănută, elimină mici picături care conţin virusul varicelo-zosterian. Dacă o persoană care nu a trecut prin boală inhalează aceste particule, virusul intră în plămâni şi este transportat de sânge la piele unde determină urticaria caracteristică. Cea mai contagioasă perioada începe cu 2-3 zile înainte de apariţia erupţiei veziculare şi durează încă 5 zile după, acesta fiind momentul când toate veziculele au format cruste.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.