Piţian, DSP: „Maternităţile gorjene au doze de BCG”

464

În timp ce în multe maternităţi din ţară vaccinul împotriva tuberculozei lipseşte cu desăvârşire, în judeţul nostru stocul este asigurat. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) confirmă că în Gorj nu sunt probleme cu vaccinul BCG.

Vaccinul BCG (vaccin antituberculos) se administrează obligatoriu tuturor nou-născuţilor, la noi în ţară, fiind inclus în programul naţional de vaccinări. Vaccinul B.C.G (sigla bacilului lui Calmette şi Guerin, inventatorii vaccinului) a fost fabricat plecând de la o cultură de bacili Mycobacterulm tuberculosis bovis, de aceea intră în categoria de “vaccin viu atenuat”. Acest ser permite obţinerea unei imunităţi durabile faţă de tuberculoză. El mai este utilizat şi ca imunostimulant în anumite boli maligne (cancer de vezică sau leucemie).

Criză în ţară, nu şi la Gorj
Vaccinul BCG, administrat bebeluşilor împotriva tuberculozei, lipseşte cu desăvârşire din mai multe maternităţi din ţară. Din fericire, în judeţul nostru nu sunt probleme. „Avem BCG în maternităţile din judeţ. La noi nu sunt probleme privind imunizarea bebeluşilor”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Calendarul vaccinărilor în România este următorul: în primele 24 de ore de la naştere se face în maternitate vaccinul Hcp B (vaccin hepatitic B); între 2-7 zile tot în maternitate se administrează serul BCG (antituberculos); la două luni medicul de familie va face vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomelitic-Haemophilus B-hepatitic B), dar şi cel pneumo conjugat (acesta va fi introdus în calendarul de vaccinări în funcţie de fondurile disponibile); la patru luni medicul de familie va administra vaccinul pneumo conjugat şi DTPa-VPI-Hib (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomelitic-Haemophilus B); la 11 luni medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B; la 12 luni medicul de familie va administra vaccinul RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion); la cinci şi şapte ani medicul de familie va administra vaccinul RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion); la şase ani medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI (tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular–poliomielitic); la opt ani medicul de familie va administra vaccinul poliomielitic inactivat (VPI); la 14 ani medicul de familie va administra vaccin diftero-tetanic / vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here