Pițian, DSP: “Este important ca medicamentele să fie luate conform recomandărilor medicilor”

427

Specialiștii în sănătate fac precizarea că înainte de a lua un medicament este bine să se respecte recomandările medicilor. Este important ca pastilele să fie administrate la intervale de timp regulate, ţinându-se cont de mese. Nerespectarea acestor recomandări poate accelera sau încetini absorbţia lor în organism.

Sfaturile medicului privind luarea anumitor medicamente în funcţie de mesele zilnice pot părea irelevante, însă sunt foarte importante şi trebuie ţinut cont de ele. Medicamentele trebuie luate la intervale de timp regulate în relaţie cu mesele pentru că, în funcţie de tipul de medicament, alimentele pot accelera sau încetini absorbţia sa în organism. De asemenea, alimentele pot întări sau slăbi efectul medicaţiei. “Este obligatoriu să se respecte recomandările medicilor; spre exemplu, dacă medicul recomandă luarea unui anumit medicament în timpul mesei, acest lucru înseamnă de fapt ingerarea sa cu câteva minute înainte de masă, chiar în timpul mesei sau imediat după ea”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Bolnavii trebuie să ştie că dacă specialiştii le recomandă luarea unui medicament pe stomacul gol, acest lucru înseamnă de obicei fie ingerarea lui dimineaţa, imediat după trezire, fie la cel puţin 120 de minute după ce a fost luată ultima masă. Dacă medicul îi recomandă pacientului să ia un anumit medicament înainte de masă, acest lucru înseamnă de obicei un interval de timp de 30 până la 60 de minute înainte de a mânca.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here