Pisc a avut dreptate! Angajaţii RAAN au ieşit la protest

466

Livrările de cărbune din Gorj spre Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Severin au fost oprite, în urmă cu câteva zile. Totul din cauza datoriei acumulate de RAAN către CEO, care în loc să se diminueze a crescut la valoarea de 300 de milioane de lei. Ordinul lui Ciurel a creat valuri în Mehedinţi, sindicaliştii considerând că stoparea livrărilor ar pune în pericol Termocentrala Halânga. Lucrurile nu s-au oprit aici, marţi mai mulţi salariaţi ai RAAN au organizat un miting în faţa societăţii. Acest lucru a fost prognozat încă de săptămâna trecută de liderul BNS, Ion Pisc.

“Această situaţie ar fi putut fi evitată dacă ministerul de resort ar fi dispus achitarea contravalorii apei grele aflată în rezerva de stat la Uzina Romag-Prod. Pentru acest an, s-au alocat pentru RAAN doar 67 milioane de lei, sumă insuficientă”, a precizat, marţea trecută, Pisc. Reprezentantul BNS a mai arătat că, în cazul în care Guvernul nu va identifica soluţii pentru ieşirea din impas, sunt prevăzute o serie de proteste ale sindicaliştilor de pe platformele RAAN. La o săptămână după, angajaţii au ieşit în stradă.

raanMiting de avertisment
Mai multe zeci de salariaţi ai platformelor industriale ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare au organizat, astfel, marţi la prânz, un miting în faţa sediului central din Drobeta Turnu Severin. Manifestarea a avut drept scop tragerea unui semnal de alarmă în legătură cu situaţia financiară precară cu care se confruntă sucursalele Romag-Termo şi Romag-Prod ale RAAN.
RAAN este în insolvenţă şi angajaţii aşteaptă deciziile conducerii cu privire la programele de redresare economică, de continuare a fabricării apei grele şi a producerii de energie termică şi electrică. Ieri existau indicii că administratorul judiciar “Tudor şi asociaţii” îl va înlocui ilegal din funcţie pe administratorul special Dan Andruşca şi ar urma să favorizeze anumite firme înscrise la masa credală.

La jumătate din capacitate
RAAN este în insolvenţă din septembrie 2013, are debite de achitat de aproximativ 300 milioane de lei şi pentru anul în curs, în condiţiile în care uzina de apă grea Romag-Prod funcţionează cu 50% din capacitate, are stabilite pentru anul 2014 venituri de 100 milioane lei, 70% din preluarea la rezerva de stat a apei grele, iar 30% din furnizarea de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional şi agent termic pentru locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here