Pin (Pinus sylvestris) – beneficii și proprietăți

2356

Este un arbore originar din regiunile muntoase ale Europei şi Asiei nordice şi vestice. Poate atinge înălţimea de 30 m sau chiar mai mult. În scopuri medicinale se folosesc conurile, răşina şi acele. Mugurii de conuri se culeg primăvara. Din ei se extrage uleiul esenţial sau pot fi uscaţi. Acele sunt sursa de uleiuri esenţiale folosite în dezinfectanţi. Răşina, care se recoltează din crestăturile făcute în trunchi, se distilează şi furnizează ulei de terebentină pentru unguente şi linimente.
Compoziţie: uleiuri volatile (pinen, limonen, beta felandren, silvestren, delta caren), rășini, principii amare, acetone, alcooli, pinipicrozida, pinitol, coniferozida, aldehida anisica, caproica, acetat de bornil, taninuri, fitoncide, substanțe antibiotice, vitamina C, bioflavonoizi
Acţiune: dezinfectantă, descongestionantă, antiseptică, diuretică, antireumatică, antiinflamatoare, antimicrobiană, expectorantă, sedativă, calmantă
Indicaţii terapeutice: infecții respiratorii acute, infecții urinare, candidoză, răceală, nas înfundat

Administrare:
– infuzie (se prepară dintr-o linguriță de muguri proaspeți sau uscați la o cană de apă clocotită; se beau 2- 3 căni pe zi)
sirop din muguri de pin (se prepară din 100 grame muguri zdrobiți și 100ml alcool de 70 de grade, care se pun la macerat într-un borcan închis ermetic timp de 12 ore, apoi se adaugă 500 ml apă clocotită și se mai lasă 6 ore la macerat; Se face un sirop din 250 grame zahăr care se fierbe până se îngroașă, apoi se amestecă cu celălalt extract alcoolic, se mai fierbe puțin, se strecoară și se îmbuteliază. Se administrează câte 2 –3 lingurițe înainte de masă pentru stimularea apetitului, combaterea avitaminozei C, tratarea bronșitei etc.)
– tinctura (se administrează câte 10-15 picături diluate în puțină apă de 3 ori pe zi pentru boli respiratorii, urinare, impotenţă)
– gemoderivat din muguri de pin (se administrează câte 50 picături de 2 ori pe zi)
– ulei volatil (folosit în aromoterapie)

Precauţii şi contraindicaţii
Până în prezent, nu s-au semnalat efecte adverse în tratamentul cu muguri de pin. Nu administraţi intern uleiul esenţial fără aviz specializat. Nu folosiţi extern pinul dacă sunteţi predispuşi la alergii.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here