Pieţarii din Târgu-Jiu, în vizorul inspectorilor de la Metrologie

614

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Metrologie Legală (SJML) Gorj verifică periodic cântarele din pieţele agroalimentare din judeţ. Foarte greu sunt depistaţi cei care fură la cântar, însă în momentul în care aceştia sunt prinşi pe picior greşit, li se aplică o amendă usturătoare şi riscă dosar penal pentru înşelăciune.

Angajaţii SJLM Gorj au desfăşurat în primul semestru al anului 2014, o serie de acţiuni de control în ceea ce priveşte legalitatea măsurărilor efectuate, în domeniul de interes public din raza judeţului. În acest sens au fost efectuate controale la agenţii economici din pieţele agroalimentare din municipiul Târgu-Jiu, unităţi comerciale, prestatori de servicii şi taximetrişti. “Cântarele din pieţe sunt periodic verificate şi sigilate de noi. Nu mai sunt acele probleme frecvente de furt la cântar. Ca peste tot, vine un comerciant, altul pleacă, e mai greu de depistat un comerciant care fură, dar ne străduim să facem faţă situaţiei. Am avut şi controale tematice, de exemplu la aparatele montate pe maşinile poliţiei. Nu au fost probleme. Toate verificările sunt efectuate în intervalul prevăzut în lista oficială. Nu avem probleme deosebite. Noi suntem o instituţie ce funcţionează cu 6 persoane, numai eu personal răspund de activitatea de control, restul de verificări şi alte chestiuni tehnice”, a declarat Petrică Zgovancu, directorul SJML Gorj.

Peste 1500 de verificări şi aproximativ 500 de etalonări
În cadrul compartimentului, etalonări, angajaţii SJML Gorj au efectuat prin verificări/etalonări la 2023 mijloace de măsurare, 1548 verificări şi 475 etalonări. S-au efectuat verificări tehnice la 12 operatori economici care au ca domeniu de activitate organizarea de jocuri de noroc, fiind eliberate 421 certificate de verificare pentru agenţii economici ce doresc obţinerea licenţei de funcţionare. În cadrul compartimentului control, s-au desfăşurat 67 acţiuni de control. 3 controale tematice privind utilizarea mijloacelor de măsurare în tranzacţii comerciale la decontarea energiei electrice, a carburanţilor auto şi maselor sub 10 tone. Se află în curs de desfăşurare controlul tematic privind gazele naturale consumate. Au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 11.000 lei, ce constituie venit la bugetul de stat.
Peste 85% din acţiunile de control s-au finalizat cu testarea mijloacelor de măsurare.

8 şedinţe de supraveghere
“Supravegherea metrologică, ca modalitate de control metrologic al statului este operaţiunea prin care se urmăreşte respectarea condiţiilor în care a fost acordată autorizaţia şi modul de funcţionare a laboratorului, cuantificându-se corectitudinea cu care s-au efectuat verificările sau etalonările metrologice. Până în prezent au fost efectuate 8 şedinţe de supraveghere, prin testarea unui eşantion de mijloace de măsurare, precum şi 3 reevaluări ale agenţilor economici ce deţin autorizaţii şi avize metrologice”, a mai spus Petrică Zgovancu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Petrica ZgovancuAgenţi economici, autorizaţi
În judeţul Gorj au fost avizaţi pentru montarea contoarelor de apă rece 5 operatori economici.
Verificările mijloacelor de măsurare reglementate(cele prevăzute în Lista Oficială a mijloacelor de măsurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului şi utilizate în domeniul de interes public) se efectuează în Laboratorul de Metrologie Târgu-Jiu.
Operatorii economici care au ca obiect de activitate producţia şi ambalarea unor produse, conform declaraţiilor depuse la SJML Gorj, sunt planificaţi trimestrial, în vederea supravegherii acestora. Au fost verificate 8 unităţi comerciale care au acest domeniu de activitate.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here