Pierdut parlamentar. Îl declar nul! De drept!

263

N-aş vrea să-l citez şi pe marele povestitor şi institutor Ion Creangă, cu a sa „Nu ştiu alţii cum sunt…”. Dar şi eu când mă gândesc la satul în care-am văzut lumina zile, unde mi-am făcut şcoala şi liceul – unul teoretic, numit mai apoi „C. Brâncuşi” – mă simt, totuşi, emoţionat.

E drept, că nici sub comunişti şi nici în actuala democraţie originală, comuna Peştişani n-a avut parte de vreun primar ca lumea. Cu o singură excepţie – primarul Costică Nicolcioiu -, care-a stat puţin, din păcate. Fiind atât de bun a fost promovat la alte munci. Numai în doi ani, cât a fost primar, nea Costică a ridicat o brutărie, aflată acum în paragină, dar şi sediul actual al poliţiei locale. Una pe cale să renască, după ce murise vreo douăzeci de ani. Timp cât a condus-o unul Bâltac, altfel om bun. Prea bun, ce-şi greşise meseria şi nu se făcuse popă. Întrucât n-a prins în viaţa lui vreun hoţ. Deşi, la capitolul acesta, lumea satelor comunei Peştişani stă al naibii de bine. Trebăluiesc prin presă şi am avantajul că ştiu cine-i deputat în Parlamentul României din partea Colegiului 1, din care face parte inclusiv comuna Peştişani. Îl ştiu pe Dan Ilie Morega de-o viaţă, aş putea spune. O avea omul Morega şi păcatele lui. Numai că, peste tot pe unde-a muncit s-a simţit capacitatea lui profesională, ambiţia de a lăsa ceva în urmă. La cooperaţia judeţului Gorj a făcut treabă. Şi la Peştişani a creat un magazin universal ce mai trăieşte doar fiindcă la parter a creat firma Succes unul alimentar. Magazin adică. Etajul este nefolosit. Nu mă-ntrebaţi cine-i Senator pe Colegiul 1 că habar n-am. Numai deputatul Dan Ilie Morega s-a zbătut pentru comuna Peştişani, iar dacă miliardele aduse de el ca parlamentar pentru comuna ce nu-i boboc din pricină că tot un liberal de-al lui Morega, primarul Florin Pavel, le-a găsit acelor miliarde alte destinaţii, pentru care-i, acum, băgat la beci nu mai este vina lui Morega. Ci a justiţiei! Eu, unul, regret că Morega nu mai candidează. Îi va lua locul unul poate mai capabil. Pentru că eu gândesc totdeauna pozitiv. Şi-l văd continuator al proiectelor neduse până la capăt de deputatul Dan Ilie Morega pe dr.ing. Dumitru Sprâncenatu. Fost director pe la ISCIP ori SUINPROD, extrem de apreciat de aceia care-au muncit sub comanda domniei sale. Este foarte posibil ca pe alte colegii situaţia să fi fost mai bună. Din câte cunosc, nu! Ca şi consilierii locali ce bat la poarta alegătorilor doar din patru-n patru ani, şi deputaţii ori senatorii României nu-s departe de îngâmfarea şi aroganţa unora din actualul Parlament. Repet, de retragerea lui Ilie Morega îmi pare tare rău. Numai că viaţa merge mai departe. Vorba generalului şi omului politic francez Charles De Gaulle: „E plin cimitirul de oameni de neînlocuit!” Aşa că, la fel ca-n titlu, repet: „Pierdut parlamentar. Îl declar nul”. Dea bunul Dumnezeu ca viitoarea generaţie de parlamentari şi oameni politici români să nu se gândească numai la interesul lor, ci şi la interesul general. Al oamenilor de rând şi al naţiei române!
P.S. Printre aleşii neamului au fost şi încă mai sunt parlamentari care-au scăpat de Justiţie şi numai pentru că aceasta este strâmbă. Deci nedreaptă. După chipul şi asemănarea
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here