Pictori români şi străini, la Tabăra “Iosif Keber” de la Târgu-Jiu

634

La Târgu-Jiu, a avut loc ieri deschiderea celei de-a patra ediţii a Taberei Naţionale de Pictură „Iosif Keber”, cu participare internaţională. Manifestarea se va încheia pe 12 august şi este organizată de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici Gorj şi Universitatea „Constantin Brâncuşi”.

tabara pictura (1)Tema din acest an a taberei este “Peisajul în pictura contemporană”, manifestarea înlocuind un alt eveniment important, Tabăra internaţională de sculptură “Brâncuşiana”. Locul de desfăşurare al taberei este în localitatea Runcu şi reuneşte un grup de zece artişti plastici, dintre care şapte români: Vasile Fuiorea (curator al taberei), Gheorghe Plăveţi, Iliana Gheorghiu, Constantin Dobriţescu, toţi patru de la UAP Târgu-Jiu, Gheorghe Dican de la UAP Vâlcea, Valentin Boboc de la UAP Craiova, Cristian Sida de la UAP Timişoara. Acestora li se vor alătura trei artişti plastici din străinătate: Emil Sfera din Serbia, Ivan Velchev şi Minyu Penchev Bonev din Bulgaria. Pe lângă cei zece artişti plastici, la tabără vor mai lua parte Sorin Lory Buliga, reprezentant al Centrului “Constantin Brâncuşi” şi prof. univ. dr. Ion Mocioi, exeget al pictorului Iosif Keber.

tabara pictura (2)200 de euro pentru fiecare artist
Potrivit lui Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”, fiecare artist prezent în cadrul taberei din acest an, va realiza două tablouri. “Am ales în acest an să facem o tabără de pictură pentru că am vrut să demonstrăm că, creaţia brâncuşiană are o influenţă asupra tuturor celorlalte arte. Pe de altă parte, este şi un omagiu adus lui Brâncuşi, dar şi pictorului Iosif Keber, unul dintre cei mai mari pictori de pictură bisericească monumentală. Fiecare dintre pictorii participanţi vor realiza două tablouri, care, ulterior, vor fi donate de artişti către Primăria Târgu-Jiu, urmând să împodobească pereţii Palatului Administrativ al Primăriei. Pentru munca depusă, fiecare pictor va primi suma de 200 de euro”, a declarat Strâmbulescu.

tabara pictura (3)20.000 lei, din partea Primăriei Târgu-Jiu
Prezentă la ceremonia de deschidere a Taberei de Pictură “Iosif Keber” din acest an, Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, şi-a declarat susţinerea faţă de aceste acţiuni care îi omagiază pe artiştii gorjeni: “Suntem bucuroşi să vedem că de la o acţiune la alta, numărul celor care participă la aceste tabere este din ce în ce mai mare. Pentru tabăra de pictură din aceste zile, Primăria Târgu-Jiu a alocat din fondurile proprii suma de aproximativ 20.000 lei”.
tabara pictura (4)Vasile Fuiorea, curatorul Taberei de pictură “Iosif Keber” spune că locaţia taberei este una special aleasă, la o pensiune din localitatea Runcu: “Acolo există acel spaţiu peisagistic pe care noi, artiştii plastici, vrem să-l dezvoltăm, fiecare în funcţie de drumul propriu în pictură pe care l-am urmat. Tabăra va radiografia tendinţele din peisajul românesc şi european, la care artiştii invitaţi se vor raporta. Nu există neapărat o stricteţe, dar vom încerca să onorăm şi să omagiem astfel creaţia pictorului Iosif Keber”.
Izabella Molnar

tabara pictura (5)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here