Piaţa de două miliarde a lui Mazilu, realizată ca-n Kazahstan

467

Primarul de Cărbuneşti, Mihai Mazilu, cândva angajat pe la sondele petroliere din Kazahstan, aspiră la fotoliul de senator pe Colegiul 2, deşi activitatea sa de edil demonstrează că liberalul, ce şi-a descoperit în ultimul timp veleităţi de parlamentar, a făcut cam ce a voit, şi contrar legii, în instituţia publică unde s-a cocoţat pe votul localnicilor urbei. O demonstrează, cu uşurinţă, raportul Camerei de Conturi Gorj, care a luat la puricat, în primăvara anului trecut, primăria confiscată cărbuneştenilor de către Mazilu. Cele descoperite de specialişti, în actele contabile ale Primăriei Cărbuneşti, arată, alb pe negru, că primarul s-a dovedit larg de mână când a venit vorba de lucrările de modernizare a pieţei din localitate şi nu numai. Primarul Mazilu a plătit astfel cu largheţe, din bani publici, lucrări neefectuate de constructori, şi s-a dedat şi la alte mânării pentru a mătrăşi cum a vrut banii publici, fapte taxate însă de Camera de Conturi Gorj.

piata-1Liberalul Mazilu, cel care i se confesa luni prim-vicepreşedintelui PNL, Klaus Iohannis, că a fost “băiat sărac”, nu şi-a adus aminte de originile sale modeste când a fost vorba de gestionarea banilor publici din Cărbuneşti. Investiţiile legate de modernizarea pieţei agro-alimentare a oraşului, dar şi altele similare o dovedesc pe deplin, primarul considerând că este corect să fenteze mai ales modalităţile de atribuire a lucrărilor cu bani publici. Mai exact, în loc să îşi anunţe investiţiile pe SEAP, în special cele legate de piaţa oraşului, primarul Mazilu, cel care se visează de vreo lună senator de Gorj, a preferat să împartă lucrarea mare în unele mai mici pentru a nu fi nevoit să-şi selecteze constructorul corect. De fapt, Mazilu vroia să-şi aleagă, pe sprânceană, afaceriştii cu care să lucreze şi cărora să le ofere lucrările cu bani publici, fie din bugetul local, fie prin finanţări externe, prin încredinţare directă.

piata-3Frăţie pe bani publici
Concret, liberalul şef al urbei nici că a stat pe gânduri şi a făcut “ce trebuie” pentru a-şi duce la bun sfârşit planul, din care a avut cu siguranţă personal de câştigat, lucru menţionat în raportul Camerei de Conturi Gorj, după verificarea de la Primăria Cărbuneşti. Acest organism de control constată astfel: “nerespectarea prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii prin divizarea unui obiectiv şi încheierea mai multor contracte distincte. S-au acceptat şi plătit lucrări de asfaltare, neexecutate şi la preţuri supraevaluate la obiectivul «Strada Pieţei»”.

piata-4Lucrări din deviz la copertina pieţei, plătite dar nerealizate
Să nu uităm că Mihai Mazilu se lăuda chiar în ziarul Primăriei Cărbuneşti, la începutul anului trecut, cu puţin timp înainte de controlul Camerei de Conturi, că a investit 228.000 de lei, adică peste două miliarde de lei vechi în modernizarea pieţei oraşului, mai precis a sectorului agro-alimentar, loc în care s-a reabilitat şi copertina sectorului industrial. Verificatorii Camerei de Conturi constată însă că o parte a lucrărilor executate aici nu se realizaseră în fapt, dar cu toate acestea Mazilu a plătit constructorul pentru acestea. “La obiectivul de investiţii «Modificare + Reabilitare copertină sector industrial, piaţă agro-alimentară a oraşului Târgu Cărbuneşti» s-a constatat că un număr de 7 articole de deviz nu au fost executate, contravaloarea acestora a fost acceptată la plată şi achitată” se mai arată în acelaşi raport. Documentul prevede că şi această lucrare s-a făcut evitând atribuirea prin licitaţie astfel “prin achitarea sumelor pentru realizarea obiectivului de investiţii menţionat, din două surse de finanţare diferite (buget local şi autofinanţate) au fost evitate procedurile de achiziţie prevăzute de OUG nr.34/19.04.2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii”.

piata-6Lucrare fără şapă, inginerului Mazilu nu-i pasă
Specialiştii Camerei de Conturi Gorj mai depistează o altă neregulă crasă în realizarea unuia dintre obiectivele legate de modernizarea pieţei localităţii, lucru peste care inginerul Mazilu, care probabil se crede încă în Kazahstan, nu l-a considerat necesar. “Nu a fost executată şapa de egalizare la obiectivul de investiţii «Modificare+Reabilitare copertină sector industrial din piaţa agro-alimentară a oraşului Târgu Cărbuneşti»”, se mai subliniază în raport.
Iar neregulile nu se opresc aici, Mazilu fiind considerat direct vinovat pentru că, din calitatea sa de primar, a plătit şi alte lucrări nerealizate la acelaşi obiectiv.
“Au fost acceptate la plată şi achitate 3 articole de deviz neexecutate la obiectivul de investiţii «Modificare + Reabilitare copertina sector agrar din piaţa agro-alimentară a oraşului Târgu Cărbuneşti»” se mai menţionează în documentul transmis Primăriei Cărbuneşti.
Nu este astfel greu de concluzionat că viziunea lui Mazilu legată de piaţa oraşului a fost legată de vreun stabiliment similar pe care l-o fi văzut el prin Kazahstan, cu diferenţa că piaţa din Cărbuneşti a costat peste 2 miliarde de lei vechi, bani publici.
Anamaria Stoica

desch tabelMazilu a făcut pe grecu’ pe banii Primăriei Cărbuneşti
Iar găinăriile la care s-a pretat Mihai Mazilu, în acest mandat de primar al oraşului Cărbuneşti, sunt numeroase şi constatate de Camera de Conturi Gorj. Este deja de notorietate faptul că a cumpărat un tablou, la Festivalul Tudor Arghezi, ştiind că manifestarea nu permite astfel de achiziţii. “Achiziţionarea unui tablou de la o persoană fizică, fără respectarea prevederilor legale”, este subliniată, în acelaşi raport de verificatorii Camerei de Conturi, cum este menţionat şi faptul că Mazilu a decontat bani publici pentru vizita sa “culturală” de anul trecut din Grecia, suma ridicată fiind acordată ilegal. “Au fost efectuate cheltuieli cu deplasarea în Grecia, în sumă de 404 lei, fiind acceptate la plată, fără justificarea legală”, subliniază specialiştii organismului de control. Iar legat de aceeaşi piaţă cu care Mazilu se împăunează, dar de pe urma căreia a avut şi el, personal, de câştigat, închirierea spaţilor în incinta pieţei s-a făcut după aceeaşi voinţă a edilului local, şi, evident, eronat. “Nu au fost respectate prevederile legale la închirierea unui teren amplasat în Piaţa agroalimentară, aceasta efectuându-se prin încredinţare directă. S-a constatat că suprafaţa utilizată de către chiriaş a fost cu 4 mp mai mare decât cea înscrisă în contract, Administraţia pieţelor neîncasând veniturile cuvenite pe perioada martie 2010 – decembrie 2012”, se mai arată în document.
Erori sau tunuri similare vrea acum Mazilu să le dea Colegiului 2, dar din postura de senator, asta după ce şi-a format mâna pe fondurile Primăriei Cărbuneşti.

1 COMENTARIU

  1. a reprezentat cu cinste romania in kazahstan si nu a conceput plozi cu sportivi sarbi ca apoi sa planga ca nu are cu ce-i creste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here