Petrecere “subțire” a romilor la Costești

343

Numărul romilor, care au participat, ieri, la petrecerea anuală organizată la Costești, în Vâlcea, de Sfânta Maria Mică, a fost extrem de redus, în comparație cu alți ani, de această dată lipsind multe dintre mașinile de lux sau kilogramele de aur ce erau expuse cu fală privirii trecătorilor. Romi din cartierul târgujian Meteor au fost prezenți și ei acolo, aceștia recunoscând că prezența petrecăreților este extrem de redusă. Ion Mihai a declarat că romii au sărăcit și ei, lucru vizibil de altfel și în cartierul Meteor, unde vile la care se lucra în anii trecuți au rămas nefinalizate și în prezent. “Nu mai sunt bani, a sărăcit toată țara, iar asta se vede peste tot. De unde să mai fie bogăție, când nu mai merge nimic?”, întreba retoric gorjeanul aflat la petrecerea de la Costești.
Alți romi, în schimb, au fost ceva mai sinceri și au spus că desele vizite ale mascaților la palatele țigănești și la instituțiile statului au generat situația actuală. “Nu se mai fură. A intrat DNA-ul pe fir, e ANAF-ul, vin acasă plicuri peste plicuri și citații, nu te mai încurci cu prostii. Nu mai ține. Te și sperii de atâtea controale. Mai bine pleci în străinătate”, a spus un rom din Teleorman, în timp ce un comesean de-al său a venit cu o explicație și mai interesantă pentru situația de ieri. “Nu mai vine lumea aici pentru că nu mai e nimic organizat. Bercea e la închisoare, regele Cioabă a murit, fi-su se chinuiește să slăbească, dar mai rău se îngrașă. Nu vedeți că nu e nimeni de la ei pe aici? Ia să fi fost Bercea liber să vedeți atunci ce spectacole ieșeau și cum venea lumea!”, a spus bărbatul respectiv.
20150908_130258Că nu mai sunt atât de interesați romii de petrecerea la care în anii trecuți se înghesuiau cu toții s-a văzut și în parcările din preajma bâlciului de la Costești. Mașini ce pot fi considerate normale la preț, doar câteva mai scumpe, au fost expuse fără nicio jenă de proprietari, aceștia recunoscând și ei că au sărăcit și că a venit criza și la ei. Prin bâlci nu a mai fost înghesuiala din alți ani, iar locurile de parcare nu au fost o problemă pentru nimeni întrucât erau suficiente. De data aceasta românii care sunt din Costești au putut să se simtă și ei ca la ei acasă, oamenii fiind mirați că nu mai sunt asaltați de manele și de sute, dacă nu mii de romi, așa cum se întâmpla până mai anul trecut. “Nu vedeți ce liniște este? Nu cântă manele, nu e zgomot de claxoane, e cum ar trebui să fie și cum era bâlciul nostru odată. Țigăneala de altă dată s-a dus, cel puțin anul acesta pentru că organizarea lor e slabă de tot”, a spus un localnic.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here