Vineri, 19 august, în tot Gorjul au început mesele festive de Ziua Minerului. În jurul orelor 14:00, petrecerile au fost deschise la cariera Lupoaia de liderii de sindicat Nicolae Bădiţă şi Constantin Ureche, după ce au sosit Ion Călinoiu, Vasile Râbu, Toni Mihail Greblă, Constantin Severus Militaru şi oaspeţii din administraţia şi sindicatele miniere de la USMO.
Politicienii au fost primiţi cu aplauze deşi în periplul lor nu au întârziat mai mult de o jumătate de oră printre minerii de la cariera Lupoaia. Conform celor declarate de Constantin Ureche, petrecerea în sine s-a consumat la schimburile 2 şi 3, atunci când minerii s-au simţit bine şi au dat drumul unei veselii care n-a ţinut cont de criză. Aveau şi motive, deoarece în jurul orelor 18:00, la Lupoaia a venit Dan Burlan, directorul general al USMO, care le-a dat asigurări tuturor că va fi bine. Burlan a precizat: „După doi ani de zile de situaţii incerte dar muncă în echipă, SNLO se află într-o situaţie de profit economic iar până la sfârşitul anului vor fi achitate toate datoriile către bugetul consolidat al statului, putându-se vorbi despre alte perspective ale mineritului”. Minerii de la cea mai bună carieră de lignit din România au motive să fie bucuroşi deoarece în scurtă vreme vor începe lucrările de extindere ale perimetrului minier.
Discursuri şi hore
Delegaţia politică de la Târgu-Jiu a pornit apoi, în jurul orelor 15.00, într-un tur de forţă de la cariera Lupoaia, la mina Lupoaia, unde i s-a alăturat şi primarul Dorin Hanu, Ion Călinoiu ţinând un discurs în faţa minerilor de subteran. Vizita a continuat cu mina Ploştina, unde oficiul de gazdă a fost făcut de Tudor Constantin, lider al minerilor de subteran iar de aici s-a plecat in corpore la cariera Roşiuţa, exact în momentul în care deputatul Militaru conducea hora angajaţilor iar prefectul Liviu Andrei socializa cu minerii în prezenţa directorului Florentin Gheorghescu Nicu. Aici delegaţia politică a zăbovit mai mult, graţie priceperii deputatului Militaru dar şi a echipei sale sindicale, formată din Nelu Roşca şi Mihai Popescu. Aici a venit şi a vorbit prima dată Dan Burlan, care le-a spus minerilor ce-i aşteaptă iar minerii s-au bucurat. Burlan s-a întreţinut cu toţi politicienii iar deputatul Sever Militaru şi directorul Florentin Gheorghescu Nicu s-au distins la capitolul organizare, lucru confirmat şi de mineri şi de politicieni. Sărbătoarea nu a fost împărţită şi nici disputată politic, dar acolo unde au apărut, oamenii politici ai actualei Opoziţii au fost întâmpinaţi cu bucurie. La finalul zilei de vineri Ion Călinoiu s-a declarat mulţumit de atmosfera socială din întreprinderile miniere chiar dacă a trecut prin zone cum au fost cele de la mina Lupoia şi mina Ploştina, unde zilele mineritului sunt numărate. Liderul social-democrat avea să revină a doua zi împreună cu primarul Florin Cârciumaru pe traseul Dumbrava Câlnic – Zăvoiul Motru – terasa Casa Sindicatelor – Cula Glogovenilor. De la Câlnic până la Glogova, amfitrionul a fost Vasile Râbu, zeci de ani director în mineritul de subteran.
Duminică, sărbători câmpeneşti în Zăvoiul de la Ploştina şi Câlnic
Criza şi-a spus cuvântul în ceea ce priveşte atitudinea oamenilor faţă de consumul obişnuit ale unei asemenea zile. Liderul liberalilor motreni, Ion Cojocaru, spunea: „Comercianţii nu au făcut mare treabă în aceste zile deoarece minerii au primit bonuri valorice şi majoritatea lumii nu are bani. Efortul dea a amplasa şi amenaja chioşcuri şi tarabe de alimentaţie publică şi comerţ stradal devine pe zi ce trece lipsit de atracţie pentru comercianţi, sufocaţi de taxe şi utilităţi, şi cred că într-un viitor apropriat sensul sărbătorilor câmpeneşti se va modifica”. Minerii nu au sfidat criza dar s-au bucurat din adâncul sufletului lor de iluzia de concordie oferită de oamenii politici şi de veştile bune aduse de Dan Burlan, un personaj enigmatic dar care capătă uşor-uşor încrederea tuturor, dovedindu-se un luptător pentru cauza mineritului şi pentru consecinţele sociale pozitive ale unei pieţe de muncă stabile.
Constantin Bunilă