Bankwatch și Greenpeace solicită Guvernului României, Consiliului Județean Gorj și Prefecturii Gorj să intervină pentru ca locuitorii din zona termocentralei Turceni să-și poată folosi din nou terenurile agricole și să aibă acces la apă potabilă. Oamenii încă se confruntă cu efectele poluării cu cenușă în urma unui accident survenit în decembrie 2013 la depozitul de zgură și cenușă al termocentralei.
Bankwatch și Greenpeace au trimis ieri o petiție autorităților publice pentru a urgenta lucrările de ecologizare pe terenurile afectate de poluarea cu cenușă și zgură din zona termocentralei pe cărbune Turceni. De asemenea, a fost lansat filmul “Cenușa de Sub Maidane” și o galerie de fotografii, ce spun povestea oamenilor din Turceni – Sumaidane care au nevoie de sprijinul autorităților și aplicarea măsurilor promise de conducerea Complexului Energetic Oltenia. “Suntem nemulțumiți de evoluția lucrărilor de remediere și ecologizare și am solicitat autorităților locale de mediu și Complexului Energetic Oltenia, Sucursala Turceni, să ia următoarele măsuri: curățarea terenurilor de cenușă și apoi acoperirea terenurilor cu sol fertil; curățarea apei din fântâni; refacerea drumului comunal; luarea măsurilor necesare pentru ca cenușa din zona termocentralei să nu fie spulberată de vânt”, se precizează în petiție. De asemenea, locuitorii solicită urgentarea lucrărilor de ecologizare și identificarea instituțiilor responsabile și a mijloacelor prin care oamenii din zona Sumaidane ar putea avea acces la apă potabilă, precum forarea la mai mare adâncime, montarea unor echipamente de filtrare a apei sau prin extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitate.
Lucrări de ecologizare amânate
Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a stabilit o serie de măsuri care să fie luate de Complexul Energetic Oltenia pentru remedierea situației, printre care îndepărtarea zgurii și cenușii de pe terenurile agricole și din gospodării, decolmatarea canalului de deviere a torenților, efectuarea unor lucrări de decontaminare a apei și a solului și despăgubirea cetățenilor din zona Sumaidane. Deși inițiate, aceste măsuri au fost sistate după doar două luni de la accident. Ulterior, conducerea Complexului Oltenia a derulat o procedură de achiziții pentru lucrările de ecologizare a zonei. Termenul inițial, de 30 septembrie 2014, pentru finalizarea lucrărilor de remediere nu mai este valabil pentru că procedura de achiziție a fost anulată, reluată și contestată. Astfel, noul termen pentru finalizarea lucrărilor este februarie 2015.
Acces la apă potabilă
Între timp, oamenii din Sumaidane continuă să aștepte măsurile promise, fără a ști dacă terenurile pot fi folosite în siguranță pentru agricultură și ce măsuri ar putea lua pentru ca apa pe care o folosesc să fie consumată în siguranță. Localnicii sunt în continuare expuși la poluarea aerului în perioadele uscate și cu vânt, din cauza cenușii depuse pe terenuri și a celei provenite din depozitul termocentralei.
În urma unei dezbateri publice realizate la nivel local de Bankwatch România în 7 septembrie 2014, oamenii din Sumaidane au solicitat autorităților și conducerii Complexului Energetic să cureţe terenurile acoperite și acum cu un strat gros de cenușă și să le acopere cu sol fertil, să cureţe fântânile, să refacă drumul de acces, care devine impracticabil în zilele ploioase și să ia măsuri pentru ca cenuşa din zona termocentralei să nu fie spulberată de vânt.
M.P.