Peştera Muierilor trebuie ecologizată

374

În apropierea platoului din faţa Peşterii Muierilor, puţin amonte pe râul Galbenul, există mai multe poieniţe unde cei ce doresc să petreacă fie chiar şi câteva ore la aer liber cu clipocitul vesel al Galbenului pe fundal, pot să o facă.

Locul mai retras este preferat de mulţi turişti chiar din alte judeţe care probabil au mai fost pe aici, căci de pe platoul şi trotuarul betonat ce duce spre intrarea în Peştera Muierilor nu se vede chiar şi iarna fiind ascuns ochiului de vegetaţia deasă. Mai ales în lunile de vară, atunci când canicula pune stăpânire şi pe aceste locuri cu toată altitudinea şi pădurile din jur, poieniţele cu umbra lor aflate în vecinătatea firului de apă aduc o boare binefăcătoare de răcoare pentru cei veniţi la munte.
Zilele trecute am poposit într-una din aceste poieniţe unde, spre neplăcuta mea surpriză, am putut vedea o sumedenie de gunoaie, haine vechi şi nu în ultimul rând, resturi de la turişti aruncate prin spatele tufelor şi în vecinătatea unui pârâiaş ce se varsă la capătul poieniţei în Galbenul. Ce cred eu că ar putea fi făcut pentru o potenţială rezolvare? Am văzut prin faţa motelului şi teraselor ce probabil peste puţin timp îşi vor deschide porţile la afluxul de turişti ce vor veni odată cu sezonul estival nişte containere ori mai corect spus eurocontainere de 1,1 mc.
Cred că unul sau două dintre acestea, puse discret în poieniţele menţionate mai sus, chiar dacă nu va face turiştii să pună resturile în el de prima dată, încet, încet îi va determina poate şi pe cei mai reticenţi să nu mai arunce resturile la întâmplare, ci în acele recipiente. Poate ajutaţi un pic şi de agenţii poliţiei locale, ai căror membri i-am mai văzut şi anul trecut prin zonă şi care în mod civilizat să avertizeze turiştii asupra cerinţelor de protejare a factorilor ambientali locali de mediu în acele locuri.
Cred că totul va fi în beneficiul nostru, atât al comunităţii locale, cât şi a turiştilor veniţi chiar din toată ţara dacă vor locui, ori petrece o parte a timpului liber într-o atmosferă curată, lipsită de factori poluanţi, iar indirect, întreaga zonă va putea fi promovată la un nivel superior, atât pentru formele şi fenomenele carstice existente aici, cât şi pentru demersurile realizate cu scopul protecţiei ambientului şi a biodiversităţii naturale a locurilor.

Mugurel PETRESCU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here