Peste un milion de lei, încasaţi de la gorjenii care şi-au cumpărat vechime în muncă

473

Deoarece la sfârşitul acestui an expiră valabilitatea Legii nr. 186/2016 intrată în vigoare la 27 octombrie 2016, privind plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale, conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj face un apel pentru cetăţenii din judeţ care doresc cumpărarea de vechime, fie şi pentru o lună sau chiar pentru perioade mai mari până la perioada maximă de 60 de luni, să se prezinte cu actele aferente la sediul instituţiei. O situaţia privind contractele încheiate până în luna curentă a fost prezentată de către şefa instituţiei, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de marţi.

Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă şi să se prezinte cu actele necesare la sediul CJP Gorj. Potrivit raportului prezentat zilele trecute de Ioana Talău, directorul executiv al instituţiei judeţene, din 27 octombrie 2016 de când a intrat în vigoare legea, şi până la 1 august, peste 180 de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă. “Până la data de 31.07.2017 au fost încheiate 184 contracte de asigurare în baza Legii nr. 186/2016, pentru care au fost încasate contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat în sumă de 1.055.864 lei. În structură, situaţia privind contractele de asigurări sociale încheiate în baza Legii nr. 186/2016, se prezintă astfel: 9 contracte încheiate pe o perioadă maximă de 60 de luni – sume încasate 143.923 lei; un contract pentru o perioadă de 48 de luni pentru care s-a încasat 12.087 lei; 7 contracte încheiate pentru 36 de luni – încasări de 63.479 lei; 9 contracte pentru 24 de luni – s-au încasat 45.649 lei; 9 contracte pentru o perioadă de 12 luni – încasări totale de 25.945 lei; alte 150 de contracte de asigurare s-au încheiat pe perioada mai mici de 12 luni – încasări cumulate de 764.781 lei”, se arată în raportul prezentat de conducerea CJP Gorj.
Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata. La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. Este de precizat faptul că vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here