Peste trei mii de gorjeni, imunizaţi împotriva gripei sezoniere

130

vaccin antigripal (1)La nivelul judeţului nostru, peste trei mii de persoane au fost vaccinate împotriva gripei de sezon. Numai în ultima săptămână au fost imunizate 576 de persoane. Stocul de vaccinuri al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj este pe zero la această oră; în teritoriu mai sunt, însă, peste trei mii de doze, astfel că deocamdată nu se va face o altă comandă.

 

Campania de imunizare împotriva gripei de sezon 2011-2012 a debutat, în judeţul nostru, la începutul lunii noiembrie. De atunci şi până în prezent, trei mii de gorjeni au cerut să fie imunizaţi. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj centralizează săptămânal situaţia vaccinărilor din judeţ. Astfel, „în ultima săptămână au fost vaccinate împotriva gripei de sezon 576 de persoane. Dintre acestea, 251 sunt persoane de peste 65 de ani, 125 sunt cadre medicale, 26 sunt copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani, iar 28 sunt persoane din categoria de vârstă 15-29 de ani”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Aproape jumătate din dozele primite, folosite

La începutul acestei luni, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit 6.400 de doze, care au fost distribuite unităţilor sanitare pentru imunizarea personalului medical, copiilor instituţionalizaţi, dar şi medicilor de familie pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală 2011-2012. În prima săptămână din campania de vaccinare antigripală 2011-2012 au fost imunizate peste opt sute de persoane, în următoarea peste 1.700, iar în ultima săptămână au fost imunizaţi 576 de gorjeni. Astfel, aproape jumătate din totalul dozelor primite s-au utilizat. „La ora actuală, stocul DSP este zero. În teritoriu mai sunt 3.265 de doze. În momentul în care se justifică tot vaccinul din teritoriu mai aducem, dar nu se ştie cât şi nici câte doze”, confirmă Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Campania de vaccinare continuă

Campania de imunizare antigripală 2011-2012 este în plină desfăşurare. Vaccinul antigripal pentru acest sezon este complex, la fel ca şi cel de anul trecut, şi cuprinde trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, ca în fiecare an, şi de această dată vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

De precizat că durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here