Peste șapte sute de gorjeni, imunizați împotriva gripei, în ultima săptămână

340

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, în octombrie, 3.500 de doze de vaccin antigripal, iar în noiembrie a sosit și cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal, respectiv 1.500 de doze. Campania de vaccinare antigripală se derulează cu succes în județul nostru, în ultima săptămână imunizându-se 756 de persoane, din care 440 sunt vârstnici.

La fel ca în anii trecuți, și de această dată vor avea prioritate la imunizare împotriva gripei sezoniere persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani.

Campanie în plină desfășurare
Pentru sezonul rece 2016-2017, DSP Gorj a solicitat 15.000 de doze de vaccin antigripal. Prima tranșă a ajuns în județul nostru luna trecută, iar cea de-a doua a sosit la începutul lunii noiembrie. „Am primit 3.500 de doze de vaccin antigripal, în octombrie, reprezentând prima tranșă din necesarul pentru acest sezon, iar cea de-a doua tranșă, de 1.500 de doze, a sosit în noiembrie. În teritoriu mai sunt 1020 doze neutilizate, în ultima săptămână fiind vaccinate 768 de persoane, 440 fiind persoane de peste 65 de ani”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Gorjenii sunt dornici să se imunizeze, dat fiind faptul că deja peste 4.000 dintre ei s-au vaccinat. Persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii le recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor la afecţiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. Conform metodologiei privind vaccinarea antigripală, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani.
Campania de imunizare se derulează şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here