Peste opt mii de gorjeni suferă de o boală psihică

382

În judeţul nostru, sunt confirmate 8.157 de cazuri de bolnavi psihic, 16 fiind confirmate pe parcursul trimestrului II al acestui an. Singurul spital de pe raza judeţului Gorj, unde se tratează bolnavii psihici cronici este Spitalul Orăşenesc Turceni, care este supraaglomerat. Dacă unitatea medicală are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru 69 de paturi, numărul bolnavilor aflaţi acum în Secţia Psihiatrie este mai mare, respectiv 92 de pacienţi.

Potrivit statisticilor, în Gorj există peste opt mii de bolnavi psihic, 88 dintre ei fiind periculoşi. Potrivit statisticilor DSP Gorj, numai în trimestrul II al anului în curs au fost confirmate încă 16 cazuri. „La finele trimestrului II al acestui an avem 8.157 bolnavi psihic, 4.264 provenind din mediul rural. De asemenea, în evidenţele medicilor avem şi 88 de bolnavi psihic periculoşi”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Reprezentanţii DSP Gorj spun că problemele psihice depistate în rândul populaţiei din judeţul nostru au la bază stresul şi greutăţile vieţii cotidiene. „Stresul, problemele zilnice fac să apară astfel de probleme. Este bine ca oamenii să se adreseze specialistului, dacă apar tulburări de comportament pe care le poate vedea bolnavul, dar şi cei din jurul lor observă că nu se mai comportă aşa cum trebuie şi se manifestă diferit”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Persoanele cu probleme psihice monitorizate permanent beneficiază de tratament specific.

Mai mulţi bolnavi decât decontează statul
Spitalul Orăşenesc Turceni este singura unitate medicală gorjeană unde se tratează bolnavii psihic cronici. Deşi, unitatea are contractate cu CJAS Gorj 69 de paturi, numărul pacienţilor de la Psihiatrie depăşeşte mereu această capacitate. „Avem 92 de pacienţi acum, cu mult peste numărul de paturi contractate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Cei care sunt de lungă durată rămân internaţi 114 zile, iar cei de scurtă durată – 42 de zile. Noi le asigurăm tuturor tratament de specialitate şi condiţii optime de spitalizare, chiar daca ne este foarte greu să gestionăm această situaţie, date fiind costurile ce se impun”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Cu alte cuvinte, în judeţul Gorj există mai mulţi bolnavi psihic decât decontează statul. Dincolo de statistici, realitatea este cu atât mai cruntă, cu cât mulţi dintre aceşti bolnavi nu au nici asigurări medicale, costurile lor fiind suportate în integralitate de spitalul unde sunt internaţi. Din nefericire, acestea sunt doar datele prinse în statistici, în realitate, însă numărul persoanelor cu probleme psihice este, cu siguranţă, mai mare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here