Peste o tonă de deşeuri strânse din Târgu Jiu

499
O nouă etapă a programului de colectare a deşeurilor din echipamente electrice şi electronice (DEEE –uri), „Marea Debarasare” a avut loc sâmbătă în municipiile Motru şi Târgu Jiu.
Acţiunea de colectare a fost organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi Garda de Mediu Gorj. „Din Târgu Jiu s-a reuşit colectarea a 1.400 de kg de deşeuri, foarte multe cantităţi provenind de la asociaţiile de proprietari. În Motru, acţiunea nu a avut succes deoarece oamenii nu şi-au scos deşeurile în faţa blocurilor sau a caselor”, ne-a declarat Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj.

Locuitorii acestor zone au avut posibilitatea să scape de frigiderele, televizoarele, maşinile de spălat şi alte echipamente electronice şi electrocasnice pe care nu le mai puteau folosi, însă, cei din Motru s-au dovedit a fi mai puţin receptivi. Procesul de reciclare constă în dezmembrarea manuală sau automatizată a DEEE-urilor, în sortarea şi tratarea acestora şi, în final, în reintroducerea în circuitul de fabricaţie a materiilor prime. Deşeurile strânse, au fost duse şi de această dată la depozitul ecologic de gunoi din cartierul Bârseşti.
“Marea Debarasare” este o campanie iniţiată de Ministerul Mediului care a debutat în toamna anului 2007 şi a derulat de atunci mai multe etape de colectare. Acţiunea are ca rol principal educarea şi motivarea cetăţenilor, pentru a institui o anumită rutină pentru o activitate civilizată. De la începutul anului şi până în prezent, în Gorj s-au strâns peste 20 de tone de DEE-uri. „Următoare acţiune de acest gen din judeţul nostru se va desfăşura în ziua de 3 octombrie” , a completat Fometescu.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here