Peste o sută de gorjeni se tratează de tuberculoză la Spitalul de Pneumoftiziologie

239

Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu este singura unitate sanitară din județul nostru care tratează bolnavii diagnosticați cu tuberculoză. La ora actuală, peste o sută de persoane cu TBC sunt internate la această unitate medicală, urmând tratamentul corespunzător.

Specialiştii de la Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu acordă o mare atenţie tratării tuturor cazurilor de tuberculoză, însă, din păcate, unii bolnavi nu înţeleg că trebuie să urmeze tratamentul şi să ţină cont de sfaturile medicilor. Astfel se ajunge la cazurile de chimiorezistenţă.
La ora actuală, peste o sută de persoane cu TBC sunt internate la Spitalul de Pneumoftiziologie. „Din totalul de 163 pacienți, 117 au TBC, restul sunt pe Recuperare medicală respiratorie – 18 pacienți și pe Pneumologie – 28”, confirmă Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Tuberculoza poate fi învinsă!
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate.
De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că, în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.

58 de cazuri noi, într-un trimestru
Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, la fiecare trimestru se înregistrează câteva zeci de cazuri noi de persoane diagnosticate cu tuberculoză.
Astfel, pe parcursul trimestrului II al anului 2016, în cabinetele medicilor de familie erau în evidențe 231 de cazuri de tuberculoză, 62 de cazuri au intrat în evidențe și 77 au ieșit, la finalul trimestrului II rămânând 216 cazuri de TBC. În trimestrul III, au intrat în evidențele medicilor alte 58 de cazuri și au ieșit 63, rămânând 211 cazuri de tuberculoză. În dispensarele TBC erau luați în evidențe alți 207 bolnavi.
Principala sursă de infecţie tuberculoasă este reprezentată de persoana bolnavă de tuberculoză, de regulă localizată pulmonar, care elimină bacili tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse şi expectoraţie, dar şi prin strănut, vorbit şi aşa mai departe.
O sursă de infecţie lăsată netratată va infecta, în medie între 10 şi 15 persoane în fiecare an, iar dintre persoanele infectate un procent de 5-10% vor dezvolta boala. Aşa se face că numărul cazurilor noi este în continuă creştere.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here