Peste o sută de gorjence şi-au făcut testul Papanicolau gratuit

394

De la începutul lunii noiembrie, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin a fost demarat şi la nivelul judeţului nostru. Până în prezent, peste o sută de femei au beneficiat de testare gratuită, programul dovedindu-se a fi un succes. În continuare, gorjencele care doresc să-şi facă testul Papanicolau gratuit se pot adresa medicilor, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin fiind în plină desfăşurare.

În două săptămâni, 103 gorjence au trecut pragul cabinetelor medicale pentru a solicita testarea gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Acestea şi-au făcut testul Babeş-Papanicolau gratuit, rezultatele analizelor fiind bune în toate cazurile. „Din momentul demarării programului de depistare precoce a cancerului de col uterin şi până în prezent, 103 paciente şi-au făcut testul Papanicolau gratuit şi nu au fost depistate probleme în niciunul dintre aceste cazuri”, confirmă Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin
Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele: a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic si tratament; c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
Potrivit conducerii CJAS Gorj, „screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale”.

Două spitale gorjene, incluse în program
La nivelul judeţului nostru s-au înscris în acest program două unităţi sanitare. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti. „Persoanele de sex feminin eligibile pentru a fi incluse în subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin trebuie să se adreseze unui centru de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau, care a încheiat o relaţie contractuală cu unul dintre cele două spitale menţionate”, precizează reprezentanţii CJAS Gorj. Lista medicilor prin cabinetele cărora se desfăşoară acest program este afişată pe pagina de internet a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.