Peste o sută de fermieri trebuie să-şi clarifice datele la centrele judeţene APIA

596
apia facuta de mineAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă fermierii notificaţi pentru clarificarea datelor declarate în cererea de plată să se prezinte în cel mai scurt timp la centrele APIA de care aparţin, în caz contrar nefiind posibilă autorizarea şi efectuarea plăţilor pe suprafaţă. Până la data de 18 decembrie 2009, din cei 80.609 fermieri notificaţi doar 10.086 s-au prezentat la centrele locale APIA pentru clarificarea declaraţiilor din cererea de plată.

În judeţul Gorj, au fost notificaţi 774 fermieri şi s-au prezentat până în prezent 644 fermieri. Totodată, APIA solicită sprijinul autorităţilor locale în vederea mobilizării fermierilor pentru ca aceştia să se prezinte cât mai urgent la centrele APIA pentru corectarea erorilor identificate. Cei mai mulţi fermieri veniţi la centrele APIA pentru clarificarea erorilor detectate au fost în judeţul Vâlcea, din 1.502 prezentându-se 1.104 fermieri. De asemenea, în judeţul Suceava au venit la centrele 1.055 fermieri din 5.201, iar în Vaslui, 962 fermieri din 5.422.
Potrivit legislaţiei europene şi naţionale, acordarea sprijinului pe suprafaţă este condiţionată de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene. În ceea ce priveşte controlul prin teledetecţie, principalele erori constate au fost identificarea greşită a parcelor şi/sau absenţa culturii menţionate în cererea de plată. La controlul prin teledetecţie este important ca parcela să fie amplasată în blocul şi exact în locul în care este în realitate în teren şi să fie cultivată cu acea cultură declarată de fermier.
Prin urmare, dacă în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi, fermierii sunt notificaţi să prezinte documente care dovedesc dreptul de folosinţă şi să poată face dovada că utilizează terenul pentru care a depus cererea, după caz: titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere.
În cazul în care mai mulţi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeaşi suprafaţă şi în aceleaşi bloc fizic, fermierii sunt excluşi de la plată până la soluţionarea litigiului. APIA asigură toţi fermierii care au depus cereri de sprijin şi care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia europeană şi naţională că vor primi în perioada următoare sumele la care sunt îndreptăţiţi, însă plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here