Peste o mie de cereri, depuse în prima săptămână de înscrieri în învățământul primar

489

În prima săptămână de înscrieri în învățământul primar, la nivelul județului Gorj au fost depuse peste o mie de cereri. Majoritatea vizează copiii care împlinesc 6 ani până la data de 1 septembrie 2017.

Conform datelor publicate de Ministerul Educației Naționale, numărul total de cereri de înscriere în învățământul primar în perioada 27 februarie – 3 martie este de 1.179. Dintre acestea, 971 vizează copiii care împlinesc vârsta de 6 ani înainte de data de 1 septembrie 2017, iar 208 copiii care împlinesc vârsta de 6 ani după data de 1 septembrie 2017. La nivel național, în același interval, au fost depuse 73.871 de cereri. Dintre acestea, 65.497 de cereri (88,7%) vizează copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi înainte de data de 1 septembrie 2017, iar 8.374 de cereri (11,3%), copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi începând cu data de 1 septembrie 2017. Reamintim că, termenul-limită până la care părinții sau tutorii legali își pot înscrie copiii în prima etapă este 16 martie, inclusiv. Cererile-tip se pot completa online sau la unitatea de învățământ în care părintele doreşte înscrierea copilului. Validarea cererilor-tip completate online se face zilnic, în intervalul orar 8.00 – 18.00 (luni-vineri), respectiv 9.00 – 13.00 (sâmbătă). Pe lângă cererea-tip, pentru înscrierea în învățământul primar mai sunt necesare următoarele documente: certificatul de naștere al copilului (original și copie xerox), cărțile de identitate ale ambilor părinți (original și copie xerox), decizie de divorț (unde este cazul) și adeverință medicală pentru înscriere în colectivitate. Potrivit metodologiei de înscriere în învățământul primar, pot fi înscriși în clasa pregătitoare copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2017 inclusiv, dar și cei care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie — 31 decembrie 2017, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2017, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Lista candidaților înmatriculați, afișată în perioada 22-23 martie
În cursul zilei de 17 martie va avea loc procesarea, de către comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar, a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru. În perioada 18 – 21 martie este programată procesarea, la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. În zilele de 22 și 23 martie vor fi afişate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/ale municipiului Bucureşti, candidaţii înmatriculaţi, informaţii privind numărul locurilor libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă. A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 24 -30 martie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate în data de 6 aprilie. Între 7 și 13 aprilie, inspectoratele şcolare județene vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.