Peste 900 de gravide au fost testate pentru depistarea HIV

568

Diagnosticul infecţiei HIV la femeia gravidă este esenţial pentru prevenirea infecţiei produsului său de concepţie. Pe parcursul anului 2014, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (UCB) Târgu-Jiu s-au efectuat 1.069 de teste pentru depistarea HIV la gravide şi, din fericire, toate testele au fost negative; în 2015, 905 gravide au beneficiat de testare gratuită.

Testarea obligatorie a gravidelor pentru depistarea HIV este extrem de importantă, ţinând cont de faptul că este vorba despre un copil al cărui viitor nu este indiferent. La Maternitatea din Târgu-Jiu s-au efectuat peste o mie de teste în 2014 și 905 în 2015, toate fiind negative. „Pe parcursul anului 2014 am avut 1.069 de testări gratuite pentru depistarea HIV la gravide și 905 în 2015. Niciun test nu a ieşit pozitiv, din fericire. Dacă ar fi ieşit pozitiv, ar fi trebuit să izolăm mama şi copilul şi să îi trimitem ulterior la Boli Infecţioase”, a precizat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Gorjul are peste 30 de seropozitivi confirmaţi
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj avea în statistica pentru trimestrul III al anului 2015 nu mai puţin de 35 de seropozitivi şi un bolnav de SIDA. Din fericire, în acest trimestru nu au fost depistate cazuri noi şi nu s-a înregistrat nici un deces. Din fericire, în perioada menţionată, nu s-a înregistrat nici un caz nou în rândul persoanelor infectate cu HIV şi niciun caz de SIDA. HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia.

A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here