Peste 75.000 de gorjeni, în aşteptarea alimentelor de la UE

549

Zeci de mii de gorjeni aşteaptă cu nerăbdare sosirea pachetelor cu produse alimentare din cadrul Programului Operaţional “Ajutorarea persoanelor defavorizate”, finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (POAD).

Momentan, programul se află în fază de licitaţie la nivel naţional, urmând ca după jumătate acestei luni, firma declarată câştigătoare să se ocupe de achiziţionarea produselor alimentare. Acest lucru a fost concluzionat şi de subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca: “În jurul datei de 25 februarie se va cunoaşte firma câştigătoare şi se va semna contractul, asta doar dacă nu vor fi contestaţii. Dacă totul decurge cum trebuie, după semnarea contractului, firma care se va ocupa de furnizarea pachetelor cu produse alimentare europene pentru judeţele Gorj, Dolj şi Vâlcea va fi nevoită să achiziţioneze un minim de produse. Apoi, se va transmite către noi, Instituţia Prefectului, un grafic de livrare, urmând ca noi să transmitem către primării”.
Potrivit autorităţilor judeţene, în cadrul acestui program, ar urma să fie incluşi aproximativ 75.000 de gorjeni, care vor primi câte două pachete cu produse alimentare, mai precis circa 150.000 de cutii.
alimente-uePachetele cu alimente gratuite de la UE conţin: făină, mălai, paste, ulei, zacuscă, bulion, conserve de carne de porc, zahăr şi miere. Printr-o Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial a fost introdusă şi o nouă categorie de beneficiari, respectiv “persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană, inclusiv şi nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute…, stabilite prin dispoziţie a primarului”. Astfel, în această serie vor putea primi ajutoare alimentare şi bătrânii care nu primesc niciun fel de pensie sau alte venituri şi care, în ultimul an, nu au putut primi aceste ajutoare alimentare europene. Tot prin hotărârea publicată în Monitorul Oficial s-a stabilit şi redistribuirea stocurilor de alimente. În consecinţă, au fost stabilite etape succesive, respectiv compensare între localităţi din interiorul judeţelor unde sunt stocuri excedentare cu cele unde solicitările eligibile nu au fost acoperite. În a doua etapă se pot face compensări între localităţi din judeţe diferite, în ambele cazuri fiind nevoie de acordul şi coordonarea Instituţiei Prefectului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here