Peste 7 mii de gorjeni au solicitat paşapoarte

132

serviciul pasapoarteServiciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj a primit de la începutul acestui an şi până la 1 decembrie peste 7.000 de cereri pentru eliberarea fie a unui paşaport electronic, fie a unuia temporar.

Angajaţii Serviciului Judeţean de Paşapoarte au fost asaltaţi încă de la începutul acestei luni cu sute de cereri de eliberare a acestor acte, fie ele electronice, sau temporare. Majoritatea au venit din partea părinţilor pentru vacanţele minorilor sau a românilor care lucrează în străinătate şi au venit să şi le înnoiască. “În fiecare zi din această lună, media de solicitări pentru eliberarea paşapoartelor a fost de circa 30 de cereri. Cu o situaţie similară ne confruntăm şi în luna august a fiecărui an, când gorjenii care lucrează în străinătate se întorc în ţară să-şi petreacă vacanţele şi îşi înnoiesc şi paşapoartele”, a declarat Valeriu Surupăceanu, comisar şef în cadrul SPCEEPS Gorj.

4.242 de paşapoarte electronice

De la începutul anului şi până la 1 decembrie, la SPCEEPS Gorj au ajuns nu mai puţin de 7.383 de cereri, din care 3.141 au fost pentru eliberarea paşapoartelor temporare şi 4.242 pentru cele electronice. Paşapoartele cu caracter temporar se eliberează foarte repede, în decurs de doar două ore, preţul lor fiind de 216 lei, şi au o valabilitate de un an de zile, indiferent de vârstă. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre cele electronice, care, din ziua depunerii cererii, acestea se eliberează în 14 zile calendaristice deoarece sunt trimise de la Bucureşti. Preţul unui paşaport electronic este de 276 de lei, valabilitatea sa fiind de cinci ani de zile pentru persoanele peste 18 ani şi de trei ani pentru minori. Paşaportul electronic – care are peste 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 la vechiul document – permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale şi imaginea facială, alături de datele de identificare, cetăţenia şi valabilitatea. Programul de primiri şi eliberări paşapoarte este de luni până vineri între orele 08:30 – 16:30, cu excepţie miercurea, când orarul se prelungeşte până la 18:30. Conform reprezentantului unităţii, activitatea va fi suspendată în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, urmând să îşi reia lucrul pe 27 decembrie.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here