Peste 7.500 de gorjeni suferă de boli psihice

536

Mai mult de două procente din populaţia judeţului nostru suferă de o boală psihică. Cel puţin aşa reiese din statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Pe parcursul anului 2012 au rămas în evidenţă 7.539 de persoane psihice, câteva sute dintre ei fiind cazuri noi. Reprezentanţii DSP spun că multe dintre problemele de natură psihică apar din cauza stresului şi a vieţii tumultoase.

La recensământul populaţiei din 2011, judeţul Gorj număra 345.771 locuitori. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, la această oră, la nivelul judeţului nostru sunt luaţi în evidenţă 7.539 bolnavi psihici. Statistic vorbind, peste două procente din populaţia judeţului suferă de boli psihice. „La sfârşitul trimestrului trei din anul 2012 aveam în evidenţe 7.539 de cazuri. Sute dintre aceste cazuri au fost confirmate în 2012. În fiecare trimestru întră in evidenţă zeci de bolnavi periculoşi, unii fiind spitalizaţi, alţii fiind trataţi în Ambulatoriu”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Trebuie să nu uităm faptul că cifrele cuprinse în statisticile DSP Gorj sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât mulţi dintre cei care îşi dau seama că pot avea probleme de natură psihică evită să meargă la un specialist. Astfel, cel mai probabil numărul real al gorjenilor cu probleme psihice depăşeşte cifrele din statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Stresul înnebuneşte populaţia
Reprezentanţii DSP Gorj spun că problemele psihice depistate în rândul populaţiei din judeţul nostru au la bază stresul şi greutăţile vieţii cotidiene. „Stresul, problemele zilnice fac să apară astfel de probleme. Este bine ca oamenii să se adreseze specialistului, dacă apar tulburări de comportament pe care le poate vedea bolnavul, dar şi cei din jurul lor observă că nu se mai comportă aşa cum trebuie şi se manifestă diferit”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Persoanele cu probleme psihice monitorizate permanent beneficiază de tratament specific.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here